Дясната опозиционна партия Нова демокрация официално печели предсрочните парламентарни избори

...
Дясната опозиционна партия Нова демокрация официално печели предсрочните парламентарни избори
Коментари Харесай

Нова демокрация печели изборите, Мицотакис е новият гръцки премиер

Дясната опозиционна партия " Нова народна власт " публично печели предварителните парламентарни избори в Гърция , оповестиха международните осведомителни организации.

Лидерът ѝ Кириакос Мицотакис е новият гръцки министър председател и ще постави клетва като подобен в понеделник.
 Гърците гласоподават на предварителни избори
Гърците гласоподават на предварителни избори

Това шестият избор на Гърция след финансовата рецесия през 2008 година

Премиерът и водач на ръководещата СИРИЗА Алексис Ципрас към този момент го е поздравил с успеха и е признал провалянето си.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос е декларирал пред държавната телевизия ЕРТ, че това е огромна победа за " Нова Демокрация ". Хората са повярвали в тяхната стратегия, макар че е неразбираема.

Поздравления Мицотакис към този момент е получил и от българския министър председател Бойко Борисов , оповестиха от държавната пресслужба.

Високо оценявам добросъседските и другарски връзки сред България и Гърция, и съм убеден в отличните вероятности за развиване на ползотворното ни съдействие в двустранен, районен и в европейски проект ", е отбелязал Борисов пред водача на " Нова народна власт " в телефонен диалог.

Освен съдействието сред двете страни, измежду акцентите в диалога са били работата за европейското развиване на България и Гърция, транспортните коридори, инфраструктурните планове и други

" Нова народна власт " взима 39, 8 % от гласовете, а СИРИЗА - 31, 8 %.
 СИРИЗА се готви за проваляне в Гърция Обновена
СИРИЗА се готви за проваляне в Гърция

След извършените през днешния ден предварителни парламентарни избори

Припомняме, че и провалянето за ръководещите бе предстоящо. То стана ясно и от публикуваните незабавно след края на изборния ден exit poll резултати, и от предварителните изследвания.

Прагът за партиите за влизане в Народното събрание е 3 % от гласувалите, като съгласно последните социологически изследвания към 7 партии имат късмет да прескочат бариерата.

Спечелилата изборите партия получава 50 депутатски места бонус и се нуждае от 151 депутати в 300-местния парламент, с цел да има болшинство.

На изборите за Европейски парламент през май " Нова народна власт " завоюва 33,11 на 100 от гласовете против 23,78 на 100 за СИРИЗА.
 Изборите в Гърция – край за Ципрас?
Изборите в Гърция – край за Ципрас?

Консервативната съпротива се готви за оглушителна победа...

Това са шестите парламентарни избори в Гърция след световната финансова рецесия през 2008 година.

Кризата провокира редица финансови проблеми, като гръцката стопанска система се свива с 28% сред 2008 и 2016 г ., а възходящата безработица изпраща доста гърци в беднотия.

Гърция излезе от избавителната стратегия през август предходната година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР