Дядовден отпразнуваха русенското село Черешово. Това е единственото място в

...
Дядовден отпразнуваха русенското село Черешово. Това е единственото място в
Коментари Харесай

В русенското село Черешово отбелязаха Дядовден

Дядовден отпразнуваха русенското село Черешово. Това е единственото място в България, където преди половин век мъжете от селото решили да честват на инат на Бабинден. Традицията още веднъж е обвързвана с вярванията за здраве и изобилие. А за десета поредна година за „ Дядо на селото “ беше определен 76-годишният Марин Ангелов.

Русе

Дядовден в Черешово е по концепция на локалните зевзеци Дамян Хаджийски и Милчо Станчев. Хрумнало им да си създадат личен празник в отговор на Бабинден, на който единствено дамите се забавляват и подценяват мъжете си.
Димитър Георгиев: Знаете каква е традицията. Ако влезе мъж на Бабинден, там му се случва нещо неприятно – събличат го гол. И дядовците си пият ракията в кръчмата и вземат решение " Абе, що така бабите могат да вършат Бабинден, а дядовците да не можем да създадем Дядовден ". И вземат решение да създадат Дядовден на другия ден. И по този начин поражда това нещо. Сидер Златев, кметски наместник на с. Черешово: До началото на демокрацията, 90-те години, са чествали единствено дядовци. От 90-а година насам сме поканили и бабите, и те участват, за по-добро въодушевление на самия празник.Харалан Друмев: Кое е това, което дядо знае, а баба не знае? Виното и ракията, и запръжките за Дядовден, туй-онуй... Здраве да има, най-важното, на всички хора.
Както повелява традицията, шествието потегли от центъра на Черешово и се насочи към къщата на определения за „ Дядо на селото “ Марин Ангелов. Той беше откаран с каручка до селската чешма и изкъпан за здраве.
Марин Ангелов: Много ми е прелестно да го честваме този Дядовден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР