Двустранното партньорство между България и Турция в туризма и други

...
Двустранното партньорство между България и Турция в туризма и други
Коментари Харесай

България и Турция ще привличат туристи от далечни пазари с общи маршрути и продукти

Двустранното партньорство сред България и Турция в туризма и други сфери е извънредно значимо за нас и положителните връзки сред двете страни са към този момент традиция. Провеждането на първата сесия на смесената комисия за съдействие в туризма е доказателство за това, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на форума в София. Тя уточни, че туризмът е хоризонтална политика и зависи от взаимната работа на цялото държавно управление, като посочи особено поддръжката на премиера Бойко Борисов за превръщането на бранша в приоритет. През последната година двустранните контакти се задълбочиха и ръководителите на двете държавни управления показват отлични връзки. Силен знак за това е реставрацията на църквата „ Св. Стефан “ в Истанбул. След възобновяване й хиляди българи посетиха Истанбул, посочи министър Ангелкова.

Делегацията от турска страна се води от зам.-министъра на културата и туризма на Турция Йомер Аръсой. Форумът се организира в навечерието на втория Международен конгрес на международните цивилизации и историческите направления, проведен от Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации, чийто хазаин за втора година е България.

Българският министър подчертава, че изключително значима за насърчаването на това съдействие е сферата на туризма, което е доказателство за доверието сред двете страни. Вярвам, че има огромен капацитет България да бъде разпространявана още по-активно като дестинация пред Турция, както и за повече благоприятни условия за пътувания на българите в южната съседка. Чрез трансграничното съдействие и разработваните взаимни направления ще можем дружно да привличаме далечни и перспективни пазари като Китай, Близкия изток, Съединени американски щати и други, а в това отношение разчитаме и на съдействието с турските авиолинии, разясни тя.

Министър Ангелкова напомни инициираната от България концепция за основаване на Общ балкански маршрут, разискван през февруари тази година на интернационалната кръгла маса за развиването на туризма в границите на българското европредседателство. Маршрутът е обвързван с културно-историческото завещание на страните в района и обектите на ЮНЕСКО, което ще притегли в допълнение още туристи.

Министър Ангелкова осведоми, че над 636 хиляди турски туристи са посетили България през предходната година, което е 12,5 на 100 растеж по отношение на миналата. Турция е била на четвърто място в класацията за входящ туризъм. За първите девет месеца на актуалната година още веднъж се регистрира растеж. Потенциалът е още по-голям, уточни тя и увери, че работата на комисията ще даде опция в експертен порядък да бъдат разисквани ограничения и да се вземат работещи решения за увеличение на двустранния продан на туристи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР