Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 млрд. евро. за

...
Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 млрд. евро. за
Коментари Харесай

Търговията между България и Унгария бележи ръст

Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 милиарда евро. за 2016 година, като през актуалната година отчитаме растеж и единствено за първите осем месеца са надхвърлени 1 милиарда евро. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на Първото съвещание на междуправителствената комисия за икономическо съдействие сред Република България и Унгария.

Заседанието се организира под председателството на министър Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария господин Петер Сиярто, а в него присъединяване взе и заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика на Република България господин Валери Симеонов, оповестиха от Министерство на стопанската система.

Двамата министри разискаха и опцията за откриване на взаимен фонд сред унгарската ЕксимБанк и Българска банка за развиване за поддръжка на започващи и дребни предприятия, като бюджетът на Фонда може да доближи 200 млн.евро.

Министър Караниколов уточни, че износът на България за Унгария също отбелязва растеж от над 11.% и че е изключително значимо да се запазят и разширят позициите на българските артикули и услуги. По думите му съществува капацитет за повишаване на размерите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, фармацевтика, хранително-вкусова индустрия, текстилна и трикотажна индустрия, информатика и информационни технологии.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария господин Петер Сиярто посочи, че България е обичаен сътрудник на унгарската страна. Той заяви, че са набелязани ограничения за възстановяване на икономическите взаимоотношения, като една от тях е основаване на взаимен Фонд за поддръжка на стартъпи и дребни и междинни предприятия, който да бъде ориентиран към български и маджарски компании, като разясни че унгарската банка разполага с рамков заем от 510 млн. евро. По думите му фармацевтиката, туризмът и земеделието са вероятни браншове за усилване на съдействието.

След съвещанието бе подписан двустранният протокол от Пленарното съвещание на Междуправителствената комисия, както и Меморандуми за съдействие сред ИАНМСП, БАИ и Унгарската Национална Търговска къща, които ще допринесат за задълбочаване на търговско-икономическото съдействие.

Министър Караниколов, министър Сиярто и вицепремиерът Валери Симеонов откриха и българо-унгарски бизнес конгрес с представители на над 50 компании от двете страни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР