Двустранният протокол със Скопие е във Външната комисия на НС,

...
Двустранният протокол със Скопие е във Външната комисия на НС,
Коментари Харесай

Двустранният протокол със Скопие е във Външната комисия на НС, но няма насрочено заседание

Двустранният протокол със Скопие е във Външната комисия на Народно събрание, само че още няма планувано съвещание

Официалната позиция на България по френското предложение за споразумяване на разногласията сред София и Скопие остава предмет на спекулации и процедурни неясноти.

Все още не е планувано съвещание на парламентарната Комисия по външна политика, на което да бъде разисквано импортираното предходната седмица предложение.

Документът, направен от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, планува европейски гаранции за това че Скопие ще извърши задължения към София, с цел да може да бъде вдигнато българското несъгласие върху начало на договаряния за участие на прилежащата страна в Европейски Съюз.

В събота министър председателят Кирил Петков съобщи, че в случай че Народното събрание не излезе със мнение, ветото няма да бъде анулирано на идната идната седмица лидерска среща в Брюксел.

По тематиките на този Европейски съвет непрекъснатите представители на страните членки на Европейски Съюз ще съгласуват позиции довечера, с цел да може на следващия ден външните министри на 27-те да приготвят проектозаключенията за лидерската среща.

Какви са упованията по тематиката " Северна Македония "?

Шансовете въпросът да бъде обсъден не са огромни, твърди източник от Европейски Съюз. Той отбелязва, че с цел да се случи това, би трябвало да пристигна позиция от България във връзка френското предложение за превъзмогване на българското несъгласие, евентуално от Комисията по външни работи на Народното събрание.

Ако въпреки всичко тя бъде изпратена и призната от посланиците, позицията ще бъде разисквана на Съвет " Общи работи " на следващия ден, който би трябвало да даде зелена светлина за започване на междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, отбелязва кореспондентът на БНР в Брюксел.

В случай на положителен процес, европейските водачи, които ще заседават в Брюксел в четвъртък и петък, също ще дадат политическо утвърждение на решението.

Проектът на двустранен протокол със Скопие към този момент е изпратен до Комисията по външна политика в Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на Народното събрание. Това оповестява БГНЕС.

Агенцията напомня, че е импортиран и отчет на Министерство на външните работи за хода на договарянията с Република Северна Македония и достигнатия в тях стадий. В самия завършек на работния ден на 17 юни, петък, Комисията по външна политика изиска от Министерство на външните работи и плана за двустранен протокол. Същият беше изпратен незабавно със съпроводително писмо, разясняващо неговото наличие. Днес 20 юни към този момент е получен във Външната комисия.

На този стадий целият развой напълно зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която към момента не е насрочила свое съвещание по тематиката.

Комисията по външната политика се чака да свика това съвещание с присъединяване на министерството, на което да бъдат разисквани всички налични документи, да бъде дефинирана консолидирана българска позиция и да бъдат избрани последващите дейности на българската дипломация.

Оптимално би било, в случай че още преди този момент Министерски съвет изрази своето мнение по този значим за страната въпрос. Ако това не се случи във допустимо най-кратък период, Министерство на външните работи има мандат само да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на Народно събрание от 2019 година и към заключенията на КСНС от 2022 година, отбелязва БГНЕС.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР