Двустранни и тристранни договорки що се отнася до бежанската криза

...
Двустранни и тристранни договорки що се отнася до бежанската криза
Коментари Харесай

ЕС върви по пътя на вътрешни договорки между отделни държави за мигрантите

Двустранни и тристранни сделки що се отнася до бежанската рецесия – това е тезата, която немският канцлер Ангела Меркел отбрани по време на формалните изказвания преди днешната неофициална среща на върха в Брюксел, отдадена навръх мигрантската политика. Официални изказвания след срещата не са планувани.
Според Меркел не е допустимо да се чака постоянно единодушие сред всички страни-членки на Европейски Съюз, само че е допустимо да има единодушие сред обособени държави-членки на Общонстта и това да помогне за решаването на казуса. Германският канцлер беше безапелационна, че това е добър метод да се търси решение, тъй като по този начин се ангажират най-заинтересованите по дадена тематика – в тази ситуация мигрантската рецесия, а факторът " време " също е от голяма важност. Меркел счита и, че на формалната среща на върха на Европейски Съюз на 28-29 юни надали ще се стигне до единомислещо единодушие за метод по отношение на мигрантската рецесия.
Същевременно френският президент Еманюел Макрон настоя, че Европейски Съюз следва да е взаимен, да има интеграция и да се съблюдават правата на всички. Той обаче влезе в тона на Меркел и се съгласи, че двустранни и тристранни съглашения в границите на Европейски Съюз са по-добър вид, в случай че няма обща договореност.
Припомняме, че срещата в Брюксел беше свикана по самодейност на Меркел, откакто водачът на съдружния сътрудник на немския канцлер Хорст Зеехофер настоя за смяна в немската политика. Той пожела да бъдат връщани записаните в друга държава-членка бежанци, както и тези, на които е отхвърлен бежански статут в Германия, а такива хора да бъдат арестувани, до момента в който чакат да им се обработи молбата.
Именно в дух по-силна защита на външните граници на Европейски Съюз се изрече и българският министър председател Бойко Борисов от Брюксел. Той повтори позицията, която зае и пред българския парламент в петък, 22 юни. В изявлението си преди същинската среща Борисов само не се спря на концепцията си да се строят затворени центрове в границите на Европейски Съюз, където мигрантите да чакат решение за молбите си за бежански статут. За сметка на това българският министър председател повтори настояването да има „ горещи точки” отвън Европейски Съюз, наоколо до територии, където има спор – особено Турция, Йордания и Тунис – там да се построяват центрове, където „ да оказваме помощ по най-хуманен начин”. Борисов особено обърна внимание и на концепцията да бъдат връщани мигранти в родните им страни, като я поддържа, само че не посочи дали има поради единствено лица, на които е отхвърлен статут или и на стопански бежанци.
След края на срещата Борисов призна, че в този момент нямало мигрантски напън, какъвто имало през 2015 година, само че в този момент имало сензитивност по въпроса.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР