Двуседмичната проверка на екипите на Държавен фонд Земеделие е установила,

...
Двуседмичната проверка на екипите на Държавен фонд Земеделие е установила,
Коментари Харесай

Съмнителни 15 къщи за гости откри ДФ Земеделие

Двуседмичната инспекция на екипите на Държавен фонд " Земеделие " е открила, че 15 къщи за посетители не действат като такива.

Субсидията за тях в размер на 4,5 милиона лв. ще бъде изисквана в този размер назад.

На конференция министър Десислава Танева разгласи резултатите от изключителната инспекция на къщите за посетители, назначена със заповед на отрасловия министър. 113 екипа на Фонда са ревизирали на място общо 295 къщи.

Като нарушавания при 15-те къщи за посетители се показват изчезнали документи и категоризация, както и регистри за гостите. Това приказва, че къщите за посетители не са функционирали като такива.
 ДФЗ не може да глоби къщи за посетители в нарушаване
ДФЗ не може да глоби къщи за посетители в нарушаване

Тъй като инспекциите се правят отвън мониторинговия интервал

Няма информация до този миг някоя от тези къщи да е обвързвана със чиновници във Фонд " Земеделие ". Ние няма какво да крием, безапелационна беше Танева.

По думите на Танева инспекциите не са били политизирани, а са били оптимално справедливи. При инспекцията на 50 къщи за посетители са участвали и медии.

Проверки е имало и поради сигнали за спор на ползи. Такива къщи за посетители от всички проверявани са на доближени или родственици на трима кметове, измежду които са тези на Долна баня и Луковит. Съмнения има и за къщата на локален предприемач, другар на кмета на Велинград.
 288 къщи за посетители ще ревизират специалистите на МЗХГ
288 къщи за посетители ще ревизират специалистите на МЗХГ

Получили европари за интервала 2007 - 2013 година

Екипите са открили нарушавания при още 74 къщи за посетители, където са открити други отклонения от изявените за осъществяване действия. Санкцията за тях ще бъде сред 5 до 15% от цената на изплатената поддръжка.

Къщите се намират в Благоевград, Пазарджик, Варна, Добрич, Видин, Шумен, Пловдив и Разград.

Докладите от инспекцията ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Ресорният заместник-изпълнителен шеф на Фонд " Земеделие " Калоян Костадинов изясни, че 746 плана са с изплатена дотация. Извършва се разбор за осъществяването на бизнес проектите за останалите тествани къщи, добави Костадинов.
 Дикме за къщите за посетители: Не е отговорен този, който е ял баницата
Дикме за къщите за посетители: Не е отговорен този, който е ял баницата

Вината е на Държавен фонд земеделие съгласно някогашния министър

Припомняме, на 14 юни беше обявено, че стартира инспекция на 288 къщи за посетители, които са финансирани с европари по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов интервал към този момент е изминал.

В същия ден стана ясно, че следващата тествана къща за посетители в Белослав е изцяло изрядна. Ден преди този момент и къща за посетители в Нови пазар е издържала инспекцията на ДФЗ.

На 10 юни аграрни специалисти ревизираха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия . Това беше втората от оповестените от министър Десислава Танева 14 инспекции на подадени планове. Преди това от ведомството ревизираха и къща за посетители в Лясковец, за която също заключиха, че е изцяло изрядна.

По-късно денем бяха осъществени инспекции на още две планови оферти - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни съгласно МЗХГ и ДФЗ.

По-късно обаче се оказа че ДФЗ не може да глоби къщи за посетители в нарушаване. Независимо от това инспекциите продължиха, като в същия ден беше тествана и къща в смолянската община Борино.

Инспектиращите влязоха в къщата на артиста Милко Калайджиев в свиленградското село Мезек, където също не откриха нарушавания.

Заради установени нередности с убсидията си би трябвало да върне къща за посетители в Гургулят , която съгласно информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.
 Десислава Танева: Не сме най-черните
Десислава Танева: Не сме най-черните

Има и злоупотреби, само че множеството къщи за посетители работят като такива
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР