Двуезичието ще доведе до разпад на Македония, заяви в интервю

...
Двуезичието ще доведе до разпад на Македония, заяви в интервю
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Двуезичието ще доведе до разпад на Македония

Двуезичието ще докара до разпад на Македония, съобщи в изявление за предаването " 12+3 " журналистът и анализатор Велизар Енчев в коментар за утвърждавания от българския парламент Договор за добросъседство с Македония. За мен огромната вест не е днешната ратификация, нито визитата на Столтенберг в Скопие, или пък убийството на водача на косовските сърби (Оливер Иванович – бел. ред.). Голямата вест е това, което се случи предходната седмица  в Скопие - законът за двуезичието, акцентира Велизар Енчев:

Законът за двуезичието, който нощес македонският президент отхвърли да подпише, с който закон Македония от предходната седмица е двуезична и федерална страна. Македония потегля с ускорени стъпки по пътя на Социалистическа федеративна република Югославия. /…/При тази двуезична и двунационална страна, нагледно и метафорично казано, България към този момент ще граничи с Албания.

Енчев открои и положителната, по думите му, страна за българските национални ползи, последваща от този закон:

Македонистите осъзнават, че имат един натурален съдружник на Балканите и това е България, тъй като сръбско-гръцкият съюз против Македония е очевиден, сръбско-гръцкият съюз  е забележим. Тиранската платформа, която в действителност води до албанизацията на Македония, прави другият, по този начин да се каже, сериозен съперник, да не кажа зложелател на Македония. България е единственият им съдружник и на този декор - защото те са в извънредно слаба позиция, с този контракт за другарство и съдействие ние трябваше да сложим и да наложим своите ползи, а не да отстъпваме на македонската страна. /…/Не пожелахме, защото имаше напън от НАТО и Европейски Съюз. А пък и ние, по остарял български синдром обичаме да се харесваме на чужденците. Но дано не представяме провалянето за победа. /…/ По създание този контракт е една пирова победа, в детайлите в случай че се вгледаме е капитулация.

Днешното решение на Народното събрание, гледано генерално е добра вест, само че като във всеки контракт, дяволът се крие в детайлите. Когато Македония стане член на Европейски Съюз, детайлите ще основат огромни проблеми в нашите връзки, счита още Енчев:

Защото македонците и да желаят, не могат да ревизират своята история, да се откажат от нея, защото до 9-и септември 1944 всичко в тяхната история и литература е българско. Гърците, за разлика от нас,  не единствено се борят генерално за победа във връзка с македонистите, само че и за детайлите в тези съглашения.

Нашата капитулация във връзка с Република Македония я вършим единствено поради евроатлантическата ориентировка на Македония. Неслучайно през днешния ден в Скопие е генералният секретар на НАТО. Това съвпадане с ратификацията на българския парламент въобще не е инцидентно, посочи Велизар Енчев.

Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР