Дву- и тристайните жилища продължиха да бъдат акцента при покупката

...
Дву- и тристайните жилища продължиха да бъдат акцента при покупката
Коментари Харесай

Все по-големи отстъпки при продажбата на жилища

Дву- и тристайните жилища продължиха да бъдат акцента при покупката на жилища през 2017 година Сключените покупко-продажби са надлежно 38% и 35%. Относно ценовия сегмент най-вече покупко-продажби са били подписани в диапазона сред 50 000 и 70 000 EUR. Следва ценовата група – 70 000-100 000 EUR. Незначителен растеж има при сделките на стойност над 100 000 EUR. Близо 20% от покупко-продажбите са подписани над тази сума.

Активността на пазара през 2017 година се вижда и в късите периоди, нужни за покупка. Близо 60% от купувачите подписват покупко-продажби в границите на един месец. Най-много покупко-продажби са осъществени в период от 1 до 3 месеца след оповестяване на офертата – общо делът им надвишава 55%. Макар доста да понижават жилищата, които престояват на пазара сред 6 и 12 месеца, към момента 20% от осъществените парцели престояват 1 година след стартирането им на пазара.

„ Дългият престой може да се изясни с надценяването на парцелите от страна на продавачите. Немалка част от тях към момента не желаят да одобряват, че растежът в цените, който отчитаме като междинен, може и да не се отнася до тяхното жилище. Ако държат на по-високата цена, нормално се постанова да изчакат и в един миг да правят отстъпка “, споделя Георги Павлов, изпълнителен шеф на „ Адрес”. Близо 30% от покупко-продажбите през годината са подписани след отстъпки сред 1000 и 5000 EUR. Предоговарянията за суми сред 10 000 и 20 000 EUR са нарастнали двойно по отношение на 2016 година Макар и като по-малък %, участват и продажбите с отстъпки за над 20 000 EUR – 3%.

Раздвижването на жилищния пазар беше особено освен за София, само че и за останалите огромни градове. За първите девет месеца на 2017 година в страната са издадени разрешителни за градеж на съвсем 18 000 жилищни единици с над 37% нарастване по отношение на същия интервал на 2016 година Средното повишаване на цените беше към 6%.

По-активният стопански живот във Варна през миналата година даде своето отражение - растежът на покупко-продажбите е над 10%. Част от това покачване се дължи на сделки на задгранични жители, само че и вътрешната миграция към Морската столица оказва своята роля. Друг фактор за по-сериозната динамичност е лимитираното предложение в интервала 2010-2015 година - огромна част от клиентите дълго време са отлагали решението за покупка, само че сегашните условия им дават убеденост и успокоение. Експертите показват, че доста се покачва информираността на участниците на пазара - купувачите вършат добре премислен избор, а продавачите оферират парцелите си на пазарни цени. В резултат, времето за покупка се редуцира, защото купувачите бързо намират търсения парцел и то на цената, която ги устройва.

В другия огромен морски град Бургас също имаше висока интензивност на купувачите и растеж на подписаните покупко-продажби. Интересът за покупка се оказа по-голям от оферти брой парцели за продажба, поради което покачването на цените от 2016 година се резервира. С развиването на инфраструктурата в периферията на града, непредпочитани до неотдавна квартали стават привлекателни за купувачите и цените на парцелите в тях доближиха междинните за града.

Пловдив се нарежда от ден на ден като различна на столицата бизнес дестинация. Увеличават се жителите от Северна и Южна България, които избират да работят и да се открият в града. Пловдив се радва на огромен интерес и от чужденците, налагайки се като желано място за пазаруване на парцели от непознати жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР