Двойно увеличение на случаите на варицела регистрират през изминалата седмица

...
Двойно увеличение на случаите на варицела регистрират през изминалата седмица
Коментари Харесай

Двойно увеличение на случаите на варицела отчитат здравните власти в област Кърджали

Двойно нарастване на случаите на варицела записват през миналата седмица по отношение на миналата в област Кърджали здравните управляващи.  Това съобщи шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Виктор Кирчев. Той разяснява, че болни и карантинирани групи и паралелки има във всички седем общини в региона, само че не може да се приказва за взрив на болестта, съобщи Българска телеграфна агенция.

Регистрираните случаи за интервала 26 февруари – 3 март са 82 -на варицела, и 5 -на скарлатина, на фона на 34 на варицела и 4 -на скарлатина, за миналата. 

„ Не бих споделил, че става въпрос за взрив. Това е една зараза, която се предава въздушно и бързо. Заболелите са най-вече деца. Зимен сезон сме, а в детските градини и в учебните заведения е много висок рискът “, сподели доктор Кирчев. 

Той посочи, че скоро РЗИ не е записала такава огромна численост, само че упованията са през актуалната седмица картината да се промени в удобна посока. 

По думите му, макар повишения брой болни, не се е стигнало до карантиниране на цяла детска градина, а единствено на избрани групи, само че пък за сметка на това на територията на цялата област. 

От Здравната ревизия регистрират също, че броят на заболелите от грип и остри респираторни болести е 78,8 на 10 000 души, което е под епидемиологичната стойност за оповестяване на грипна зараза. За миналата седмица са регистрирани и 4 случая на аскаридоза или така наречен детски глист.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР