Двойна заря над града - за празника на земенчани и

...
Двойна заря над града - за празника на земенчани и
Коментари Харесай

Нов път ще води туристите до Земен

Двойна заря над града - за празника на земенчани и 27 години " Стандарт "
Нов път ще води туристите до Земен, планът за воден цикъл на града започва още през есента. Това съобщи регионалният шеф на Перник Ирена Соколова и събра аплодисментите на хиляда земенчани, които през уикенда се събраха на обичайния годишен събор в чест на Св. Пантелеймон. Проектите са заричане на кабинета Борисов и ще бъдат осъществени, увери Соколова. За да изразят държавната поддръжка за едно от най-духовните средища у нас дойдоха заместник-министрите на образованието и на културата Таня Михайлова и  Амелия Гешева. Те, дружно с кмета на Радомир Пламен Алексиев, зам.градоначалника на Брезник Иван Бъчваров и почетният жител на Земен Весела Барбукова бяха посетители на церемонията на в. " Стандарт " " 10 аргументи да остана в моя Земен " - част от най-голямата национална родолюбива самодейност " Моят град ". Кампанията демонстрира преобразяването на градовете и селата на България и награждава тези, които със гения и знанията си са образец освен за съжражданите, само че и за цялата страна.
Кметът на Земен Димитър Сотиров описа историята на 10-те фотопана, които бяха подаръка на вестника за празника и съобщи, че има най-малко 10 по 10 аргументи хората да останат и да работят за по-доброто бъдеще на Земен. Той награди в категория " Икономика " Кръстан Златков, който е притежател на едно от най-големите предприятия  – Кариери и Вародобив,  осигуряващо поминъка на десетки фамилии в града. Наградите за резистентен бизнес даде Иван Бъчваров. Той отличи Николай Николов – НИК Индъстри,  дребна строителна компания, която сполучливо работи на пазара от 2012 година и  Пламен Коцев, началник на Давест, която има повече от 15-годишна история като активност в бранша.   
Голямата премия в категория Биоземеделие получи Васил Николов, притежател на компанията " Земенея ", която е един от най-известните производители на млечни артикули в България, дипломат на екологично чистите артикули. Освен с модерната си мандра за произвеждане на мляко и млечни артикули, " Земенея " е и деен сътрудник на детските начинания „ Пътят на млякото “ и „ Зелено учебно заведение “.
Награди получиха още Николай Ников – аграрни производител, който обработва най-вече земеделска земя в общината – 1400 декара, Красимир Иванов, който обработва над 1000 декара земя със лична земеделска техника и отглежда жито, царевица и слънчоглед, Николай Станков, който развива отглеждане на животни в най-голямата овцеферма в с. Дивля и Александър Александров, който също има лични ферми за крави и овце.
Най-голямата атракция на церемонията бе Вероника, която показва Земен на стилните сцени по света и до момента е обрала голям брой награди за хубост. Тя награди младите спортни гении Стивън Милчев, Ивайло Кирилов, Кирил Кирилов, Даниел Сталинов и Илиан Славчев, капитан и футболисти на ФК „ Пирин “ Земен.
Една млада изобретателна художничка, която е родена и израснала в Земен, само че има голям брой независими изложения в цялата страна и се е трансформирала в дипломат на художествените обичаи на Земенските създатели – Ани Петрова, получи премия в категория Култура. Щастлива съм, че отсам потеглят толкоз гении в региона на културата, съхранете българщината, развивайте и популяризирайте богатото национално културно завещание, което имате, съобщи заместник-министърът на културата Амелия Гешева при връчването на премията.
Колежката й от образованието – Таня Михайлова, похвали учениците от Средно учебно заведение " Св.св.Кирил и Методий " на Земен за положителното им показване в класните стаи, а и на олимпиадите. Тя награди Любомира Любомирова, Габриел Дойчинов, Ивана Василева, Юлиана Рашкова, Зебка Хаит, Габриела Жаблянова и Антония Кирилова за отличното им показване в районни и национални състезания. Момичетата прочетоха наградено на олимпиада есе – Моят Земен, с което си завоюваха нови овации от страна на заместник-министъра.
Тони Стефанов – началник на група за достоверен фолклор „ Клабучка китка “ и Никола Ставрев, който е саморасъл занаятчия на сурвакарски маски, фолклорната група " Земенски лъх " към Читалище " Светлина 1924 " гр.Земен, както и детската фолклорна група " Земенчанче " към СУ " Св.св.Кирил и Методий " гр.Земен пък получиха премиите за Етнография от зам.министъра на културата Амелия Гешева и кмета на Радомир Пламен Алексиев.
Почетният жител на Земен Весела Барбукова примони, че празникът на града е обвързван и с построяването на жп линията София - Гюешево. На 9 август 1909 година се е състояло формалното разкриване на гарата в тогавашното село Белово, в този момент град Земен, а стартирането на железницата се счита за преломен миг в историята и развиването на селището. Тя награди със специфична почетна грамота наследниците на Симеон Арнаудов, изявен земенчанин, будител и държавник, който дарил земята си за построяването на жп гарата. Наградата получи неговата правнучка Мария Иванова, пристигнала от далечна Атланта, Джорджия на празника на Земен, която напомни заветите на дедите си..
Награди в Категорията Обществена персона получиха Лилия Савова, ръководител на Сдружение на пенсионерите, която е и деен участник в женската певческа група при Читалище Светлина, а и Григор Земенски, дълготраен политик, някогашен шеф на София област, общински консултант, в този момент омбудсман на Земен.
Най-емоционалната част на вечерта бе при премиите за категория Благотворителност. Те бяха връчени от писателя Димитър Недков, който е създател на трилогията и сериала „ Знакът на българина ”. Той описа секрети за Земенския манастир, които до момента не е разгласил и напомни френското знамение: Земен ще избави света. Награда получи инж. Александър Лазаров, притежател на геодезическо студио в София, шурей в община Земен,  за дарения от него и фамилията му за параклиса Свети Никола в с.Калотинци. Специално отличие получи и  Димитър Барбуков, прочут български предприемач, емблематично име за частното строително предприемачество в България, също шурей в Земен, за дейната му дарителска активност в продължение на повече от 20 години. Ще оказвам помощ постоянно с каквото мога, Земен е в сърцето ми, съобщи Барбуков.
Стандарт и Земен са неразривно свързани в последните 10 години и с непрекъснатото присъединяване на Земенския манастир в топкласацията на акцията на вестника - Чудесата на България, и с издаването на книгите „ Знакът на Българина ”, само че и тъй като дружно отстояваме българската идея, пазим културно историческото завещание и разпространяваме района с маршрутите за поклоннически туризъм и биоземеделието, съобщи основният редактор на Стандарт Славка Бозукова. Не инцидентно през днешния ден честваме тук двоен празник – на настойника на Земен, само че и 27 години от основаването на вестника, сподели още Бозукова. Минути по-късно небето бе осветено от двойна заря, а земенчани подариха на вестника специфична чудотворна икона с благопожелание за дългоденствие и нови креативен триумфи.    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР