Двойка крака, принадлежащи на може би най-големия вид птица, обитавал

...
Двойка крака, принадлежащи на може би най-големия вид птица, обитавал
Коментари Харесай

Намериха останки от страховито крилато чудовище

Двойка крайници, принадлежащи на може би най-големия тип птица, обитавал в миналото нашата планета, са открити във фосилно находище в централната част на Австралия, заяви Сайънс алърт.

Гръмовержецът на Стъртън (Dromornis stirtoni), наименуван от един палеонтолог " рисков постепенен опит ", съчетава странни анатомични черти. Огромният му клюн се подава от незначителен череп, а главата е разположена  върху тяло, което се извисява на 3 м и тежи до половин звук.
-->
За да наподобява животното още по-абсурдно, тези колоси на 8 милиона години в действителност са родственици на актуалните птици, като пилетата и патиците.

Откритието може да отстрани някои от догадките в моделите, които се пробват да опишат същинските размери на типа. За пръв път остатъци от тези големи нелетящи птици са открити неразхвърляни, ситуирани почти по този начин, както са съществували в тогавашното животно.

" Това значи, че трупът е бил цялостен, когато е бил покрит ", споделя Адам Йейтс, палеонтолог и куратор на науките за Земята в Музея и  изложба на Северната територия. " Имаме единствено долните крака, тъй като до такава степен стигнахме, до момента в който копаехме. Очакваме, че огромна част от скелета,  в случай че не и целият, може да лежи там и да го намерим при идващите разкопки. "

Вкаменените кости са открити в резервата Алкута - гъсто залесено находище на вкаменелости на 190 км североизточно от Алис Спрингс, с една от най-големите концентрации на остатъци от сухоземни гръбначни животни в Австралия. Макар че на това място са открити хиляди вкаменени екземпляри, откогато разкопките  стартират през 1986 година, множеството от тях са разхвърляни фрагменти от разнообразни типове поради наводнения в древността.

Палеонтологът от Университета " Флиндърс " Уорън Хендли, Йейтс и сътрудниците му преди този момент са сравнили сбирка от разбъркани кости на D. stirtoni, открити в района, и са съумели да открият разлика в размерите на мъжките и женските екземпляри.

Съдейки по размера на новооткритите кости на краката, откривателите подозират, че останките принадлежат на женски образец, който екипът е нарекъл Деб. Те имат намерение да създадат хистологично проучване, с цел да потвърдят съмненията си.

Междувременно вкаменелостите на Деб се приготвят за краткотрайно излагане в музея тази година. Внимателно почистени и втвърдени с пластмасов ацетат, който запълва всички празнини, костите ще бъдат непокътнати за бъдещи проучвания.

Следи от гръмовержци са откривани единствено в Австралия и датират от края на миоцена. На тези неуместно надути птици с дребни закръглени крила им липсва профилираната гръдна кост, на която другите птици разчитат за огромните си летателни мускули. Живели са в сухите гори и евентуално са употребявали големите си клюнове, с цел да гълтам плодове и друга растителност.

Фосилните данни сочат, че тези птици и техните родственици са съществували 25 милиона години. Но в края на миоцена Австралия пресъхва, може би прекомерно бързо, с цел да може D. stirtoni да се приспособява. Птицата е достигала оптималния си размер и е съзрявала за размножаване 15 години. Затова е била доста уязвима при изменящи се условия в околната среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР