Дворецът Версай, един от най-посещаваните обекти във Франция, празнува своята

...
Дворецът Версай, един от най-посещаваните обекти във Франция, празнува своята
Коментари Харесай

Частните покои на Мария-Антоанета във Версай ще бъдат отворени за посетители

Дворецът Версай , един от най-посещаваните обекти във Франция, чества своята 400-годишнина и продължава да разкрива реставрираната си история пред обществеността, която скоро ще има достъп до частните жилища на Мария-Антоанета и до изцяло обновената му историческа изложба, съобщи Франс прес. 

Въпреки че строителството на двореца във притежание с повърхност 800 хектара стартира през септември 1623 година, когато Луи XIII поръчва построяването на ловна хижа, тази дата остава " алегорична ", споделя Катрин Пегар, президент на замъка и имението от 2011 година

" Годишнината има за цел на първо място да изрази приемствеността на историята на Версай през тези 400 години и да покаже, че тя освен не е спряла, само че и продължаваме да я разкриваме, възвръщаме, съживяваме - една алена нишка, която не е преставала да съпътства историята на Франция ", добавя Пегар.

Поредният " саморасъл пай " от нея, който ще бъде отворен за гости на 27 юни, са частните жилища на Мария-Антоанета - 100 квадратни метра изтънченост на два етажа, където кралицата си почива от двора и приема  децата си и определен кръг другари. 

Обновяването им предлага и " ново схващане за историята, с парадокса сред обществен и частен живот, етикет и фамилиарност.

Този съкровен свят се състои от спални, будоар, библиотека и билярдна зала - игра, която дворът обича още от времето на Луи XIV, превърната в салон. Мария-Антоанета има достъп до него през врата, скрита в завесите на формалната й спалня. 
      
Именно от това " леговище " кралицата бяга , преди да бъде задържана по време на Френската гражданска война.
        
През септември, по време на Европейските дни на наследството, дворецът ще открие и реставрираната изложба, отдадена на историята му, включваща десетина стаи, които са изцяло актуализирани, обзаведени и осъвременени благодарение на цифрови технологии. 

Дворецът Версай посреща съвсем седем милиона гости през 2022 година (посещения на замъка и изложби), което е с 16 % по-малко, в сравнение с през 2019 година (8,2 милиона).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР