Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела

...
Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела
Коментари Харесай

Утре пускат движението по 13,6-километрова отсечка между Видин и Ботевград

Движението по новоизградения сектор сред с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на следващия ден – 5 март, след 15 часа, оповестяват от районното министерство.

Пътят е с дължина 13,6 км и стартира от разклона за Макреш и е до Бела. Преминава по ново трасе, отвън обсега на първокласния път I-1. Обектът е приключен и е с публикуван Акт 15, само че занапред следва назначението на комисия за издаване на Акт 16 и позволение за прилагане.

Стойността на 13,6-километровия сектор е близо 341,2 млн. лева с Данък добавена стойност.

Със завършването на обекта интензивният директен трафик към този момент няма да минава през гр. Димово и с. Бела като по този метод се покачва сигурността на придвижване в района.

Новият сектор е с габарит на автомагистрала с две платна за придвижване в посока, със междинна разграничителна линия и банкети. Платната са с по две летни за придвижване, спешна лента, като в избрани сектори с по-големи надлъжни наклони е построена лента за постепенно движещи се товарни коли. Такава ще има сред 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и сред 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград. В сектора са построени 2 пътни възела – п. в. „ Макреш “ при 36-ти км, и п. в. „ Бела “ - при 46-ти км. Чрез тях ще се реализира връзката с останалите пътища в района. Построени са редица уреди – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, в това число и ж. п. надлез над ж. п. линията София – Видин, водостоци и т. н. В непосредственост до пътен възел „ Бела “ ще бъде построен надзорен център за ръководство на трафика по бъдещата автомагистрала.

Новият сектор е построен напълно със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е „ Автомагистрали “ ЕАД. През 2020 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ разпореди по член 14, алинея 1, т. 6 от Закона за публичните поръчки на държавното сдружение спомагателното планиране и осъществяването на строително-монтажните работи на 65,8 км от път I-1 Видин - Ботевград, в сектора сред пътен възел „ Макреш “ и обходния път на гр. Монтана. Трасето е разграничено на 5 сектора и първият приключен е от п. в. „ Макреш “ до п. в. „ Бела “.

Проектант е " Виа План Бурда " ДЗЗД, с участници: " ВИА-ПЛАН " ЕООД и " Илия Бурда " ЕООД. Стойността на контракта е 154 800,00 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от Консултанти Макреш – Бела " ДЗЗД, в който са: " ТЕК – КУАТРО " АД, " СТРОЛ – 1000 " АД. Договорите с тях са за 1 674 840,00 лева с Данък добавена стойност и 35 998,80 лева с Данък добавена стойност.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР