Движението на лихвитев краткосрочен план зависиот две неща – от

...
Движението на лихвитев краткосрочен план зависиот две неща – от
Коментари Харесай

К. Павлов, Уникредит: Лихвите ще останат ниски още известно време

Движението на лихвитев кратковременен проект зависиот две неща – от БНБи от комерсиалните банки.

Тъй като сме в изискванията на валутен ръб и Българска национална банка разполага с малкоинструменти, с които може да въздейства върху лихвените и финансовите условия у нас, тогава всичката власт - във връзка с установяване на лихвите, отива в ръцете на комерсиалните банки.

Това заявиглавниятикономист на УниКредит БулбанкКристофор Павловв отговор на въпрос ще се покачват ли банковите лихвенипроценти у нас по време на форума Darik Business Radar, проведен от: Бизнесът на идващото десетилетие.

Той добави, че лихвите, свързанис EURIBOR,вече са се покачили, само че тези в лв. в огромната си част остават обвързани с осреднените депозитни лихви, които всяка банка пресмята сама за себе си. Поради тази причина теще се запазят ниски още известно време, счита Павлов.

Влизането на България в еврозоната пък ще усили банковата ликвидност, което ще накара депозитните лихви да порастват по-бавно и ще способства лихвите по огромна част от заемите да останат ниски за прочут интервал от време.

Водещите централни банки, като ЕЦБ и Федералният запас, наподобява са завършили с процеса по увеличение на лихвите, счита специалистът. Средата обаче е доста динамична, като не е ясно войната в Близкия изток какво въздействие ще окаже върху цените на суровините.

Международната общественост поставя старания да ограничи този спор и да не допусне неговото разгръщане. Ако не успее обаче,ще следим нови шокове, свързани с енергийните цени, което може да докара до ново повишаване на кинфлацията, съгласно Павлов.

В подобен случай могат да се чакат нови нараствания на главните лихви, които специалистът се надява да не са основни.

В сюжета наУникредит Булбанк за банковата система, направен неотдавна, се плануват три понижения на главната рента в еврозоната през втората половина на идната година. От банката работят с хипотезата, че от 4.5% тя ще падне на равнище от 3.75% в края на 2024 година

Таргетът на ЕЦБ за инфлацията в дълготраен проект е 2%, само че има задоволително проучвания, сочещи, че за стопанската система наеврозоната оптималното целесъобразно равнище на индикатора е към 4%, съобщи Павлов.

Има фактори, които евентуално ще придвижат инфлацията в малко по-висока траектория в идващото десетилетие, измежду които е и зеленият преход, предвижда специалистът.

Според Павлов, ще е забавно да забележим дали ЕЦБ няма да промени визиите си за целесъобразното равнище на инфлация и да таргетирастойности, близки до 3%.

Това е значимо за догонващи стопански системи, като българската, тъй като значи, че оптималните стойности на индикатора биха могли да бъдат достигнати, без да вредят.

Препоръчителноза родната икономикае увеличение на вложенията, което да понижи разликата сред тях и спестяванията и да образува упования за малко по-високи лихви, сподели Павлов.

Банките са стигнали много далечв процеса по цифровизация. Според Плавлов, не сме надалеч от момента, в който единственият метод да получите кеш ще бъде на банкомат.

Важное обаче този развой да е в полза на клиентите, а освен на самите банки, добави специалистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР