Движението Хути в Йемен свали дрон на Съединените щати в

...
Движението Хути в Йемен свали дрон на Съединените щати в
Коментари Харесай

Защо йеменските хуси атакуваха Израел. Ще помогне ли това на Газа?

Движението Хути в Йемен смъкна дрон на Съединените щати в сряда вечерта, повече от седмица след ефикасното оповестяване на война на Израел, което поражда опасения от районна ескалация.

Ходът на свързаната с Иран формация, която управлява големи елементи от Йемен, идва в миг, когато Тел Авив продължава да бомбардира линията Газа, убивайки повече от 10 500 палестинци, повече от 4300 от тях деца.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Йеменските хуси споделят, че са изстреляли балистични ракети и дронове против Израел След години на война националният футболен тим на Йемен гледа напред с вяра Бахрейн споделя 2 бойци са убити при нахлуване с дрон на хути на саудитско-йеменската граница Йеменските хуси се насочат към Рияд за договаряния за преустановяване на огъня със Саудитска Арабия завършек на списъка

Йеменската формация предприе три кръга офанзиви против Израел след офанзивата на Хамас на 7 октомври, при която починаха минимум 1405 израелци.

И по този начин, по какъв начин изглеждаха офанзивите на хутите – и отговорът – до момента, къде се вписва Иран и накъде биха могли да тръгнат нещата от тук нататък?

Какво се случи до момента?

Яхя Сари, боен представител на хусите, разгласи на 31 октомври, че придвижването е изстреляло „ огромен брой “ ракети, балистични ракети и дронове към Израел.

Ще последват още удари, „ до момента в който израелската експанзия спре “ и палестинците са „ спечелили “, сподели той.

Смята се, че нито един от снарядите, които бяха изстреляни по туристическия курорт Ейлат на Червено море, не е достигнал Израел, или е бил погубен от отбранителни системи, или не е достигнал.

Израел сподели, че е унищожил дрон над Червено море. За първи път от експлоадирането на войната с Хамас Израел употребява отбранителната си система „ Стрела “, която е предопределена да извежда балистични ракети отвън земната атмосфера, съгласно армията му.

На 27 октомври дронове провокираха детонации в два египетски града на Червено море, които се намират покрай израелската граница. По това време Тел Авив сподели, че хусите са изстреляли дронове и ракети, предопределени за Израел.

Военните на Съединените щати споделиха в края на октомври, че боен транспортен съд на флота в северната част на Червено море е прихванал снаряди, изстреляни от хусите, евентуално към Израел.

Това ли е „ новият фронт “, за който Иран предизвести?

Докато израелските удари не престават да удрят Газа и да убиват цивилни, Иран неведнъж предизвести, че в случай че те не спрат, „ нови фронтове “ могат да бъдат отворени във войната от „ оста на съпротивата “ – мрежа от политически и въоръжени групи в сходство с Иран.

Техеран поддържа хусите в Йемен, шиитските въоръжени групи в Ирак, държавното управление на президента Башар ал-Асад в Сирия, Хизбула в Ливан и разнообразни палестински фракции.

Иран обаче поредно твърди, че членовете на Оста работят по лично предпочитание – както направи Хамас на 7 октомври.

Движението Хути, известно още като Ансарала, управлява огромни елементи от Йемен, в това число столицата Сана, от края на 2014 година През последните девет години групата е във война с интернационално прието йеменско държавно управление който беше подсилен от военна коалиция, водена от Саудитска Арабия.

Боевете в Йемен понижиха доста през последните месеци, откакто хусите и Рияд започнаха мирни договаряния след възобновяване на дипломатическите връзки от Иран и Саудитска Арабия по-рано тази година.

Влизането на хусите във войната с Хамас може да е обезпокоително за Израел, защото той към този момент е замесен в гранични борби с Хизбула в Южен Ливан.

Престрелките сред двамата единствено последователно се ускориха и Хизбула от ден на ден употребява своя скришен боеприпас, защото двамата навлизаха все по-дълбоко в териториите на другия.

Ръководителят на Хизбула Хасан Насрала не ангажира изцяло групировката във войната в дълго чакана тирада в петък, само че сподели, че това остава действителна опция според от идващите дейности на Израел и неговите западни съдружници.

В рядко известие в понеделник Съединени американски щати споделиха, че са докарали подводница от клас „ Охайо “ в района, само че не разкриха името или точното местонахождение.

Хусите влязоха ли ол-ин?

Хусите, които имат история на гордо проявление на най-новите си военни достижения и имаха огромен церемониал в края на септември, пуснаха видео на изстрелване на доста ракети и дронове след първичното им известие.

Могат да се чуят крясъци „ гибел на Израел “ и „ гибел на Америка “, до момента в който балистичните ракети се изстрелват в атмосферата.

Не е ясно дали всички оповестени фрагменти са нови. Но фрагментите наподобява демонстрират, че хусите са употребявали вид на своята балистична ракета със междинен обхват Zolfaghar, крилатата ракета Quds и дрона Samad.

Всички те са основани на сходни ирански модели, които са известни под разнообразни имена. Няма надеждна информация кои тъкмо разновидности са били употребявани или какви са техните същински обсеги, само че някои от снарядите на Хусите теоретично може да имат способността да доближат Израел.

Това, което хусите не са употребявали, е хипотетичната по-превъзходна балистична ракета, известна като Toofan, която те неотдавна показаха и има по-голям обхват.

Те също по този начин имат по този начин наречените дронове самоубийци, в това число един, за който се счита, че е основан на иранския дрон Shahed 136, който съгласно Запада е необятно употребен от Русия във войната в Украйна, макар че Техеран поддържа, че доставките за Москва не са имали поради за войната.

Така че наподобява, че хусите към момента не са се задълбочили изцяло в своя разнороден боеприпас от снаряди, който включва и голям брой противокорабни ракети.

Томас Джуно, доцент във Висшето учебно заведение по публични и интернационалните връзки към Университета на Отава, сподели пред Ал Джазира, че хусите надали ще станат пълноправни участници в тази война, не на последно място тъй като са на към 2000 километра (1240 мили) от Израел.

Той сподели, че в случай че спорът ескалира в районна война и Хизбула и други подкрепяни от Иран групировки се причислят напълно към него, хусите най-вероятно ще продължат да изстрелват ракети и дронове против Израел. Но тогава обстановката може да е друга.

„ Ако хусите сами нападат Израел с дронове и ракети, израелската противовъздушна защита най-вероятно може да ги прихване. Ако обаче хусите се причислят към голям брой други подкрепяни от Иран групи – Хамас, Ислямски джихад, Хизбула, евентуално разнообразни милиции в Сирия – в едновременното нахлуване върху Израел, тогава има по-голям късмет израелската противовъздушна защита да бъде победена. Такава многофронтова война е кошмарният сюжет за Израел. “

Как би могъл да отговори Израел?

Израелската войска сподели предходната седмица, че е разположила ракетни лодки в Червено море като подкрепление. И има цялостната поддръжка на голям брой американски военни кораби в района, които биха могли да защитят южните му крайбрежия.

Цачи Ханегби, израелският консултант по националната сигурност, сподели, че офанзивите на хутите са „ нетърпими “, само че отхвърли да посочи по какъв начин тъкмо може да наподобява израелският отговор.

Точно както наподобява, че някои от ракетите на Хусите не са достигнали задачата си заради относително огромното разстояние сред Йемен и Израел, за Израел може да бъде евентуално скъпо и комплицирано да отговори с продължителни въздушни удари.

Засега наподобява, че Тел Авив желае да се увери, че южните му крайбрежия са предпазени. Разполагането на ракетните лодки също може да значи, че Израел може да е угрижен за опцията хусите да нападат израелски кораби, преминаващи през Червено море.

Джуно от университета в Отава сподели, че сега Израел няма доста какво да завоюва от нахлуване против хусите, защото може да рискува ескалация, която желае да избегне.

„ Освен това хусите станаха по-мощни след години на въздушни удари от Саудитска Арабия; с изключение на изпращането на известие, за израелското възмездие би било мъчно да нарани хусите “, сподели той.

В продължение на години западни публични лица и редица арабски сътрудници упрекват Иран, че дава оръжие, бойно образование и финансиране на хусите, което той отхвърля. Техеран обаче обществено поддържа придвижването Хути като член на оста, която поддържа палестинците.

Джуно сподели, че палестинската идея е значима за хусите, защото те най-малко частично са построили репутацията си, противопоставяйки се на Израел и Съединени американски щати, само че статутът на придвижването като все по-голям член на подкрепяната от Иран съпротивителна ос има повече значение за настояща война.

„ Изпращайки удари с ракети и дронове против Израел, хусите целят да изпратят известие за поддръжка на Хамас и сигнал на Израел, че към този момент може да го доближи и че те няма да се поколебаят да употребяват тази дарба в бъдеще ”, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР