Двете преплетени букви С са една от най-разпознаваемите емблеми на

...
Двете преплетени букви С са една от най-разпознаваемите емблеми на
Коментари Харесай

Коко Шанел: агент на нацистите, но и на френската съпротива?

Двете преплетени букви С са една от най-разпознаваемите емблеми на първокласната мода. Те символизират буквите на френската фешън икона на 20 век - Коко Шанел. Две думи описват Шанел най-добре - изобретателна и спорна.

Креативността ѝ дава началото на гражданска война в модата, като освобождава дамите от корсетите и трансформира концепцията за " дребна черна рокля "  в нещо задоволително в обществото. Тя трансформира карираните десени в център на вниманието на стилните сцени, а кожена чанта с дълга верижка, вместо ръкохватка, се трансформира в класика. Не на последно място - парфюмът " Шанел No.5 "  е измежду най-големите класики в ароматите за дами. Самата Мерилин Монро казва, че спи с този мирис.

Мерилин Монро с парфюм " Шанел No.5 " Снимка: Ed Feingersh/Michael Ochs Archives/Getty Images

Противоречивостта на Коко Шанел е свързана с нейното съдействие с нацисткия режим. През 2011 година журналистът Хал Вон издава книгата " Да спиш с врага: Тайната война на Коко Шанел ". В нея Вон разкрива, че по време на немската окупация на Франция Шанел имала спекулация с барон Ханс Гюнтер декор Динклаге, който бил умел разузнавач и е работел непосредствено под надзора на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс. С него тя споделяла и идеологически възгледи.

Малката черна рокля

Шанел произлиза от скромна среда и се научава да шие и бродира от монахините, които я отглеждат след гибелта на майка ѝ. Твърди се, че преплетените букви С в логото ѝ са въодушевени от витражите на манастира, в който е живяла.

Предпочитаната от нея цветова палитра от черно и бяло припомня на монашеското расо, а мънистата, които употребява за направата на бижутата си, могат да се видят в броениците.

Рокля на Шанел от 1926 година.Снимка: Edward Steichen/Condé Nast/Shutterstock

Нито една ретроспекция на живота на Шанел не е цялостна без класическите костюми, които водят началото си от времето, когато Коко Шанел се среща с херцога на Уестминстър в Обединеното кралство. По това време тя взема назаем шотландски облекла в карирани десени от дрешника на херцога за разходки и риболовни излети в Шотландия.

Материята я увлякла и по този начин първите костюми на Шанел били направени от карирани платове с прави поли и къси сака. През 1964 година американското фешън списание " Вог " назовава това създание " най-красивата униформа в света ".

Когато през 1926 Коко Шанел разгласява първата фотография на своята  " дребна черна рокля " с дължина до прасеца, " Вог " я кръщава " Форда на Шанел ". Списанието съпоставя роклята с фамозния Model T на колите " Форд " - един от първите, които стават достъпни за другите обществени съсловия.

Сътрудник на нацисткия режим и на френската опозиция?

Въпреки всичките ѝ достижения в модата, сянката на предишното ѝ не може да бъде подценена. В описи на следвоенни разпити трима души от нацисткия немски режим назовават Коко Шанел " приближен осведомител ". Документите, на които се основава биографията на Хал Вон от 2011 година, дават доказателства, че Шанел е взела участие в нацистки задачи. Тя е имала агентски номер (F-7124) и кодово име " Уестминстър "  по името на някогашния ѝ ухажор - херцога на Уестминстър.

Коко Шанел в Париж през 1937 година.Снимка: Roger Schall/Condé Nast/Shutterstock

На този декор е изключително забавно, че в изложбата за Коко Шанел, която сега може да бъде забелязана в Музея на Виктория и Албърт в Лондон, са показани и непубликувани до момента документи, които сочат хипотетичното присъединяване на Шанел във френската опозиция.

Твърди се, че името " Габриел с псевдоним Коко Шанел " попада в лист от 400 000 души, чиято принадлежност към Съпротивата е потвърдена с публични документи. " Разполагаме с доказателства от френското държавно управление, в това число документ от 1957 година, потвърждаващ дейното им присъединяване в съпротивата ", споделя кураторът на изложбата пред английския " Гардиън ", само че акцентира: " Новите доказателства не я оправдават. Те просто вършат картината още по-сложна. Единственото, което можем да кажем, е, че тя е работила и с двете страни. "

" Хората желаят техните идоли да бъдат и " положителни хора ". Макар да разбирам това предпочитание, не мисля, че хората са в действителност единствено " положителни " или " неприятни ", казва режисьорката на документален филм за Шанел Хана Бериман пред английското издание " Обзървър ". Шанел е била опортюнист и човек, който умее да оцелява, което евентуално е повлияло на решенията ѝ.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР