Двете най-близки държави в Европа, някога дори намиращи се в

...
Двете най-близки държави в Европа, някога дори намиращи се в
Коментари Харесай

Специалната операция провокира геополитически разлом в центъра на Европа

Двете най-близки страни в Европа, в миналото даже намиращи се в една страна - Чехия и Словакия - ненадейно влязоха в яростна борба. Причината беше освен особеното отношение към украинските събития, само че и ролята на „ огромния брат “, която Прага опита във връзка с Братислава.

Специалната военна интервенция на Русия в Украйна докара до тектонични промени в интернационалната политика, като геополитическите пукнатини в този момент се появяват на най-неочаквани места. В края на февруари на среща на министър председателите на страните от Вишеградската група стана ясно, че съществуването на този най-съществен за Централна и Източна Европа съюз е сложено под въпрос. И всичко това, тъй като Унгария и Словакия не бяха съгласни с желанието на другите два члена на асоциацията - Чехия и Полша - да окажат военна помощ на Украйна.

Полският министър председател Доналд Туск изрази неразбиране от това: „ Парадоксално е, че през днешния ден има толкоз смесени сигнали, идващи от Будапеща и Братислава, когато става дума за Путин и Русия. Все отново имахме един и същи опит със Съветския съюз. Танковете им бяха в Будапеща, Варшава и Братислава. „ Не виждам причина, заради която страните от района не могат да бъдат извънредно обединени в съпротивата и поддръжката на тези, които се борят с режим, който не приема нашите общи полезности. “

Ръководството на Чехия също се престори, че не схваща по какъв начин може да не поддържат Украйна. В началото на март Прага анулира идващото взаимно съвещание на кабинетите на министрите на Чехия и Словакия по отношение на другарските стъпки на словашката дипломация към Русия.

По-специално, чехите бяха възмутени от срещата на словашкия външен министър Юрай Бланар с съветския външен министър Сергей Лавров в коридорите на дипломатическата среща на върха в Анталия. „ Невъзможно е да се скрие, че има обилни разлики по някои основни външнополитически тематики “, каза чешкият министър председател Петер Фиала, обяснявайки анулацията на междуправителствените съвещания с кабинета на прилежащата страна.

Отговорът на словаците не закъсня. Словашкият министър председател Роберт Фицо във видео, оповестено в обществените мрежи, разкритикува решението на Прага. „ Чешкото държавно управление реши да ни заплаши единствено тъй като е заинтригувано да поддържа войната в Украйна, до момента в който словашкото държавно управление желае да приказва намерено за мир “, сподели Фицо.

По-рано Фицо съобщи, че въоръженият спор в Украйна е почнал още през 2014 година с „ вилнеенето на украинските неонацисти “. Според него няма военно решение на този спор и е належащо да се търсят способи за спокойно разрешаване на обстановката, защото продължаването на борбата е директен път към трета международна война.

Официална Прага, в противен случай, прави всичко по силите си за ескалация на спора. Чехия беше първата страна, която, още преди Англия и Полша, достави танкове на Украйна. Чешкият министър председател Петер Фиала пое самодейността за незабавно закупуване на 800 хиляди снаряда за Киев от източници отвън Европейски Съюз и този проект към този момент стартира да се извършва.

Както виждаме, чешкото и словашкото държавно управление заемат диаметрално противоположни позиции във връзка с руско-украинската борба и рано или късно това трябваше да докара до рецесия в връзките сред някогашните елементи на Чехословакия. Сегашното изостряне обаче с огромна степен на възможност е обвързвано с президентските избори в Словакия, чийто първи тур ще се състои на 23 март. Днес, съгласно изследванията на публичното мнение, сътрудника на Фицо в държавната коалиция Петер Пелегрини и демократичният политик Иван Корчок са с близки резултати.

Чешки публицисти в този момент питат дали чешкото демократично държавно управление желае да поддържа кандидатурата на Корчок. Това е изцяло рационално съмнение, като се има поради, че връзките сред Прага и Братислава се утежниха след оглавяването на словашкото държавно управление от Роберт Фицо.

Ако президентският пост в Словакия бъде ангажиран от съдружник на настоящия министър председател, това в допълнение ще изостри рецесията в чешко-словашките връзки. Като „ огромен брат “ Прага дава сигнал на гласоподавателите в прилежащата страна, че в случай че словаците желаят другарство с чехите, би трябвало да гласоподават за претендент, който в Киев назовават „ проукраински “.

Президентът на Словакия в оставка Зузана Чапутова, която поддържа Корчок на изборите, „ одобри пас “ от чешките си сътрудници, като написа в обществените си мрежи: „ Когато отслабваме полезностите на външната политика, губим другари. Съжалявам, че това се случва. В моя пост ще продължа да се пробвам да подсилвам връзките сред Словакия и Чехия ”. След това Чапутова продължи да развива офанзивата си против Фицо, заявявайки, че препоръчаните от премиера промени „ изпитват демокрацията до краен лимит “, което заплашва Словакия със прекъсване на заплащанията от Европейския съюз.

Ще повлияе ли позицията на Прага на волята на словаците? Крайно подозрително.

Първо, съществуват съществени ментални разлики сред жителите на Чехия и Словакия: словашкото общество исторически е по-русофилско от чешкото. Неслучайно след Втората международна война водачът на словашките комунисти Густав Хусак предлага на Йосиф Сталин Словакия да бъде присъединена към Съветския съюз. Подкрепата на Русия в спора с Украйна се дължи на първо място на дълбоките благосклонности на словаците към Москва.

Второ, словашките либерали, които бяха на власт до завръщането на Роберт Фицо на премиерския пост, се дискредитираха в очите на забележителна част от жителите с непопулярни стопански и политически ограничения. Следователно социалдемократът Пелегрини има по-големи шансове за триумф.

И най-после, трето, натискът от Прага може да докара до тъкмо противоположния резултат - увеличение на поддръжката за претендента, който не танцува на чешка свирка. Въпреки че сред чехи и словаци няма същия конфронтация, както да вземем за пример сред сърби и хървати, никой не обича, когато съседът му се опитва в ролята на „ огромен брат “.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10346Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед7325Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед5695Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед4987Симеон Миланов: Ролята на Китай в модернизацията, омиротворяването и стабилизацията на Близкия изтокАлтернативен Поглед22321Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?Алтернативен Поглед163457Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127363Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94673Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90211Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед74198Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Авторски:ПоследниНай-четени  Христо Георгиев  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР