Двете наказателните постановления наложени от КЕВР на Електроразпределение Юг (част

...
Двете наказателните постановления наложени от КЕВР на Електроразпределение Юг (част
Коментари Харесай

Иван Иванов: Двете наказателни постановления за EVN са за повторяемост на едно и също нарушение на един и същ обект


Двете наказателните постановления наложени от КЕВР на Електроразпределение Юг (част от EVN България), всяко с размер от по 3 млн. лева касаят наново нарушаване на два клиента на сдружението. Това стана ясно от обяснението на ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов на особено свикана конференция, откакто ден по-рано от сдружението се оплакаха от високия размер на глобите. В същото време ръководителя на енергийния регулатор призна, че във връзка третирането в закона на сходни случаи към този момент е направил предложение за смяна и се надява Народното събрание да предприеме нужните дейности. Необходимо е диференциране на нарушаванията, изясни той.

Комисията за енергийно и водно контролиране се води в активността си от закона и подзаконовите актове. Относно двете наказателни постановления, те са в сходство със Закона за енергетиката, изясни Иван Иванов, като добави, че размерът се третира чл.206 ал.3, които касаят случаи с наново нарушаване. В алинея 3 не се прави разграничаване на типа на направеното нарушаване, като единствено се споделя, че повторната глоба е в троент размер по наложена глоба от 1 млн. лева по алинея 1, стана ясно от обясненията на ръководителя на енергийната комисия.

КЕВР съблюдава закона, съобщи още един път Иванов, като добави, че в противоположен случай това би означавало, че прикрива нарушавания.
В последните три години са издадени общо 242 наказателни постановления като в началото нарушаване на сдружението. От тях 171 са доказани от съда.

Двата случая, за които са издадени актуалните наказателни постановления има повторяемост, т.е. те касаят едно и също нарушаване в еднакъв обект, стана ясно от обяснението на Иван Иванов. Той бе безапелационен, че актуалните дейности на КЕВР касаят капиталовия климат в страната и прикани за съблюдаване на законовите правила.

Краткият период за обжалване от 7 календарни дни, или 2 работни тъкмо по коледните празници, ръководителят на енергийния регулатор изясни с нуждата за приготовление на наказателните постановления. Решението е взето на 14 декември, а връчването надлежно е на 21 декември.

Иван Иванов призна, че направеното нарушаване от страна на електроразпределителното сдружение не е огромно като мащаб, не заплашва електрозахранването на клиентите. В този смисъл той изясни, че има нужда от диференциране на глобите, защото не може с една и съща стойност да бъдат третирани разнообразни по мащаб нарушавания. Енергийният регулатор е направил съответните изложби по този мотив към Народното събрание, което би трябвало да предприеме стъпки за нужните промени на равнище Закон. Този случай се третира също по този начин и в общите условия на сдружението, съобразени със закона и неизменима част от лицензията на сдружението, изясни още Иван Иванов. В допълнение той се ангажира напролет сдружението да има нови общи условия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР