Двете лекарства срещу ковид под формата на таблетки на „Мерк“

...
Двете лекарства срещу ковид под формата на таблетки на „Мерк“
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Лекарствата срещу ковид ще са налични в България в началото на 2022 г.

Двете медикаменти против коронавирус под формата на таблетки на „ Мерк “ и „ Пфайзер “, ще бъдат обсъждани на следващия ден от Европейската организация по медикаментите /ЕМА/, а ще са налични у нас евентуално при започване на 2022г., уточни пред Българска национална телевизия проф. Илко Гетов, българският представител в ЕМА. По думите му едното лекарство е молнупиравир, което Англия към този момент позволи и ползва, а другото е ритонавир.

„ И двете имат отлична резултатност, извършени са доста изследвания, като едното понижава риска от хоспитализация и тежко протичане в над 80%, а другото - над 60% “, изясни проф. Гетов. Той добави, че медикаментите стопират репликацията на вируса и неговото размножаване и засягане на организма.

„ Много страни са поръчали и са резервирани количества, по тази причина не би трябвало на 100% да разчитаме на тях ", предизвести проф. Гетов. Според него, с цел да бъдат задоволени потребностите на страните по-бързо, би било добре краткотрайно фармацевтичните компании да трансферират правата и лиценза си върху генерични компании, само че за момента такова решение няма. България въпреки всичко се е присъединила още веднъж в обща поръчка на Европейски Съюз за закупуването им. Според проф. Гетов цената на лекуването може да падне до 1000 лева в България след общата поръчка.

„ Остава да се реши въпросът кой да ги получава и кой да ги изписва. Иначе ще могат да се ползват при всички над 12 година и над 40 кг. “, посочи специалистът. Той увери, че и двата медикамента са част от противовирусните лечения, които се употребяват в тройни и четворни комбинации в лекуването на ХИВ инфекцията. Проф. Гетов е безапелационен, че съществуването на медикаментите не анулира потребността от имунизация.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР