Двете години от началото на руската инвазия в Украйна, която

...
Двете години от началото на руската инвазия в Украйна, която
Коментари Харесай

Украйна навлезе в третата година на войната с недостиг на оръжия

Двете години от началото на съветската инвазия в Украйна, която беше маркирана с визита на водачите на Г-7 в Киев и с конференция на украинското държавно управление, през днешния ден е централна тематика в западния щемпел.  

Президентът Володимир Зеленски за първи път уточни броя на починалите украински военнослужещи по време на войната с Русия, като призна, че става въпрос за 31 000 души и сподели, че тази година ще бъде решаваща за изхода на спора, написа в днешния си брой английският в. “Гардиън “.

Зеленски оповести данните ден след навършването на втората годишнина от началото на съветската инвазия, като акцентира, че има вяра в успеха на Украйна макар неотдавнашните военни неуспехи. Той призна, че има дефицит на западни оръжия, които са от решаващо значение в миг, в който армията му е изправена пред впечатляващо предимство от страна на съперника, показва “Гардиън ”. В края на предходната година украинските войски изчерпаха боеприпасите си и в един миг изстрелваха по един снаряд на всеки 12, изстреляни от руснаците, сподели Зеленски. Сега съотношението е 1 към 7. “Те имат огромно предимство ”, призна той. 

“Миналото лято американските управляващи оцениха загубите като доста по-големи, като обявиха, че близо 70 000 украинци са били убити, а сред 100 000 и 120 000 са били ранени. Според публични лица военните загуби на Русия са били към два пъти по-големи ”, напомня в днешния си брой в. “Ню Йорк таймс ”. 

Въпреки че сега Украйна е изправена пред дефицит на военнослужещи и муниции, а съветската войска наскоро завладя Авдеевка, резултатите от самостоятелни социологически изследвания демонстрират, че множеството украинци остават оптимистично настроени, добавя американският вестник. Над 60% от участниците в анкета на Киевския интернационален институт по социология се самоопределят като щастливи, макар че множеството от тях споделят, че са изгубили приходи и страдат от проблеми с физическото и психическото си здраве. Същевременно към 90% от респондентите декларират, че към момента имат вяра в успеха на Украйна, до момента в който Западът продължава да дава помощ на страната им, показва “Ню Йорк таймс ”. 

“Само 10% от европейците имат вяра, че Украйна ще завоюва, до момента в който два пъти повече хора чакат победа на Русия ”, написа в днешния си брой испанският в. “Паис ”, като се базира на резултатите от анкета на Европейския съвет за външна политика (ECRF), извършена в 12 страни. 

“В момента войната се намира във фаза на застой. Според източници от НАТО Украйна е освободила 50% от териториите, в които са нахлули съветските войски, и е съумяла да обезврежда съветския Черноморски флот, да резервира активността на пристанището си в Одеса и да обезврежда Кримския полуостров (анексиран от Русия през 2014 г.) като точка на нахлуване ”, отбелязва испанският вестник.

“Анализите на западните разследващи служби сочат, че през тази година Путин, който е на власт към този момент 25 години и идващия месец ще се яви на избори, с цел да остане на президентския пост до 2030 година, ще се опита да затвърди придобивките си. Той към този момент приготвя нова атака по източните и южните флангове на фронта. Освен това завърши нови дестабилизиращи действия, които ще съвпаднат с европейските избори през юни… и с президентските избори в Съединени американски щати през ноември ”, предизвестява испанският вестник. Резултатите от изборите в Европейски Съюз и Съединени американски щати са от решаващо значение за Украйна, която е основна тематика в предизборните акции на Запад. 

“Русия… също по този начин се стреми да дестабилизира Молдова и ще употребява Калининградския ексклав и Северно море, с цел да сплашва своите съседи. Украйна е изправена пред още една година на огромна война за оцеляване с изчерпани ресурси от муниции ”, предвижда в. “Паис ”. 

  “Украйна навлиза в третата година на войната в неустановеност – с нов пакет помощ от Съединени американски щати, блокиран от политически маневри, закъснение на Европейски Съюз при изпращането на обещаните муниции, полски гранични блокади поради украински импорт и изтощена войска, страдаща от дефицит на снаряди ”, написа изданието “Политико ”.

“Европа ще помогне колкото е належащо. Ще има повече средства, муниции, образование за вашите войски и вложения в отбранителната промишленост. Ние сме тук, с цел да потвърдим още един път нашата ангажираност ”, съобщи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по време на визитата си в Киев в събота. “Изглежда обаче, че за доста украинци обещанията и думите за поддръжка към този момент не са задоволителни ”, разяснява изданието.

“Ситуацията е толкоз динамична, че сега задължението не се показва в доставки ”, съобщи през вчерашния ден на конференция в Киев украинският министър на защитата Рустем Умеров. “Петдесет % от уговорките не се извършват в точния момент. Каквото и да е [поето] като ангажимент, което не се извършва в точния момент, значи, че губим хора и територии ”, акцентира той.

“Нуждите на украинските сили обаче са толкоз огромни, че даже американската, европейската и украинската отбранителна промишленост взети дружно не могат да ги покрият ”, съобщи на същия брифинг украинският министър на стратегическите промишлености Олександър Камишин.

Въпреки че бюджетът и проектите за разноски на украинските управляващи разчитат на извънредно значима задгранична помощ, нестабилните потоци от западна финансова поддръжка и оръжия, както и полските гранични блокади, целящи да лимитират украинската селскостопанска продукция и логистични услуги, внушават на украинците, че би трябвало да се научат да оцеляват сами, разяснява “Политико ”. 

“Трябва да си станем самодостатъчни ”, сподели през вчерашния ден вицепремиерът на Украйна Юлия Свириденко, представена от изданието.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР