Двеста и петдесетата годишнина от рождението на композитора Бетовен ще

...
Двеста и петдесетата годишнина от рождението на композитора Бетовен ще
Коментари Харесай

Излъчват онлайн концерт по случай 250 г. от рождението на Бетовен

Двеста и петдесетата годишнина от рождението на композитора Бетовен ще бъде маркирана през днешния ден с осъществяване на трагичната му Пета симфония. Концертът на Западно-източния Диван оркестър под диригентството на Даниел Баренбойм ще бъде излъчен по малкия екран, радиото и в интернет, съобщи ДПА.

Баренбойм и оркестърът му ще свирят в операта в Бон - родния град на именития композитор, в отсъствието на аудитория. " Мога единствено да се надявам, че ще се получи ", показа ден по-рано 78-годишният диригент и пианист, който ще дирижира осъществяване и на Третия концерт за пиано на Бетовен. Точната дата, на която композиторът се появява на бял свят, остава неизяснена.

Според църковния указател той е кръстен на 17 декември 1770 година и се допуска че е роден ден по-рано. По-голямата част от живота си Лудвиг ван Бетовен прекарва във Виена, където умира през 1827 година Концертът, по време на който немският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще направи авансово записано послание, трябваше да бъде заключителното събитие в юбилейната година на Бетовен.

Други планувани концерти обаче бяха отсрочени, като се чака да бъдат изпълнени идната година. Ден по-рано при започване на пленарната си сесия Европейският парламент отдаде респект към Бетовен, чиято музикална версия на " Одата на насладата " на Фридрих Шилер е негов формален химн. Композицията, изпълнена от брюкселския отбор " Оксалис ", прозвуча в залата на Народното събрание във видео предаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР