Двегодишното дете, което погълна метадона на майка си във Варна,

...
Двегодишното дете, което погълна метадона на майка си във Варна,
Коментари Харесай

Настаняват в приемно семейство детето, изпило метадона на майка си

Двегодишното дете, което погълна метадона на майка си във Варна, ще бъде настанено в приемно семейство, откакто бъде изписано от болничното заведение. В момента то е в устойчиво положение и няма заплаха за живота му.

По данни на прокуратурата майката на детето е наркозависима и е включена в метадонова стратегия. Това изяснява и съществуването на препарата в дома ѝ. Докато момченцето е в болница, Агенцията за протекция на детето във Варна би трябвало да реши къде краткотрайно ще бъде настанено то след изписването му.

" Продължават дейностите по следствието, като задачата е да се съберат данни освен за събитията към случая, само че и за аргументите, които са довели до това да се случи случаят ", разяснява Станислава Бакалова от Районна прокуратура – Варна.

33-годишната майка е взела метадона от профилирания пункт на програмата във Варна и го е занесла в дома си.

" Около 19.00 ч. тя е открила, че детето не се усеща добре и му прилошава, забелязала, че има отворено шишенце с метадон ", разясни Бакалова.

Според експерти наркозависимите на лекуване би трябвало да изпият метадона. Повечето от тях го отнасят у дома, откакто го получат.

" Всяко едно наркотично вещество е смъртоносно, като заплахата е толкоз огромна колкото... просто майката не е била бдителна ", изясни Павел Павлов, който работи в лечебен център за лекуване на взаимозависимост.

" Имаме зной, сърдечен арест може да се направи. Метадонът е сносно изучено вещество, тъй че при една своевременна реакция има огромни шансове всичко да се размине. "

Към момента майката на потърпевшото дете не е арестувана.

" За това закононарушение, което съставлява оставяне без грижи и контрол на дете от страна на негов родител, законът планува отнемане от независимост до 3 години и публично неодобрение ", сподели Станислава Бакалова, Районна прокуратура – Варна.

Разследващите ще откриват къде майката е държала метадона си и по какъв начин детето й е стигнало да него.

Автори: Петко Петков, Деян Михайлов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР