Две трети от компаниите планират да увеличат екипите си, но

...
Две трети от компаниите планират да увеличат екипите си, но
Коментари Харесай

Повече служители невинаги означава и по-голям офис

Две трети от фирмите възнамеряват да усилят екипите си, само че едвам една четвърт считат да разширят и офиса си. Това демонстрира годишното изследване на консултантската компания MBL измежду наематели на офис площи в София*.

От участниците в изследването 65% са дали отговор, че през идващите една до две години считат да усилят броя на чиновниците си. Половината от тях - с към 25%. Ръстът на екипите се чака главно в браншове като IT, BPO и центровете за споделени услуги. По отношение на заетите офис площи обаче 66% към този момент не могат да кажат дали ще се наложи смяна. Едва 23% са решили, че ще разширят офисите си до края на 2022 година (за 16%) или през идната година (7%).
Три четвърти работят по хибриден модел
От запитаните 74% са дали отговор, че работят при хибриден модел - периодично повтаряне на работа в офиса и от у дома. Те са най-вече от секторите IT, BPO и споделените услуги. Други 14% са показали, че в офисите има несъмнено място за всеки чиновник, а 10% са напълно от у дома. Компаниите, чиито чиновници работят напълно в офиса, са най-много от автосектора, производството и енергетиката.

Проучването открива, че настройките и разбирането за офис пространствата са се трансформирали с пандемията. От участниците в него 70% показват, че за тях офисът е по-скоро място за обществен контакт и общи интензивности. Други 68% употребяват офисите си за посрещане на нови чиновници и техните начални образование. Половината от запитаните не престават да виждат офиса като обичайно място за осъществяване на работните процеси в компанията, а 38% го употребяват за срещи по работа.
Реклама
Под една четвърт от запитаните дават отговор, че чиновниците им употребяват офисите постоянно. В тази връзка 63% от притежателите на фирмите се пробват да създадат работните пространства по-привлекателни. От тях 36% имат намерение да трансформират организацията в офисите си, тъй че да усилят площите за общи интензивности. Повече места за хранене и отмора възнамеряват 20% от интервюираните, а 19% ще усилват самостоятелните и затворените пространства. От всички интервюирани 14% са споделили, че обмислят да се реалокират в нови и съвременни офиси.
Една трета сигурно ще наемат споделен офис
Гъвкавите офис решения ще са част от бъдещата офис тактика на 68% от интервюираните компании, като 33% са безусловно уверени в това. Половината от мениджърите на компании, чиито чиновници работят отдалечено, показват, че са подготвени да отворят/наемат споделено офис пространство в града, в който са чиновниците им. Други 31% дават отговор, че не са сигурни, и единствено 17% са безапелационни, че не биха го създали.

От запитаните 74% не възнамеряват да отворят сателитен офис в някой от районните центрове на страната. Равен е делът - 13%, на тези, които към този момент имат подобен, и на тези, които възнамеряват да разкрият. Варна (38%) се оказва градът, желан за отваряне на районен офис. Следват Пловдив (23%), Бургас (23%) и Русе (8%).

Изборът на офис при участвалите в изследването се дефинира от пет-шест съществени индикатора. На първо място е местоположението на постройката (22%). Цената е втора (17%), следвана от свързаността и публичния превоз (14%). Важен фактор при взимане на решения за 13% е разпределението на пространствата, за 11% съществуването на паркинг. За 10% от голяма важност е опцията за увеличение на наетите площи.
Реклама
*Проучването през 2022 година е извършено измежду 100 компании с към 35.5 хиляди чиновници, които заемат към 300 хиляди кв.м офис площи. Участвалите са представители на IT бранша (42%), BPO (9%), финтех (2%), телекомуникации (2%), петролни и енергийни компании (4%). Средният брой на чиновниците им е 360 души, а наетата повърхност - към 3000 кв.м.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР