Две трети от европейците вярват, че Европейският съюз трябва да

...
Две трети от европейците вярват, че Европейският съюз трябва да
Коментари Харесай

Две трети от европейците искат ЕС да не прави компромиси с Великобритания, сочи проучване

Две трети от европейците имат вяра, че Европейският съюз би трябвало да заложи на корав метод към Англия в договарянията за напускането ѝ. Това сочат данните от изследване на " Чатъм хаус " и " Кантар ", представено от " Гардиън ".

Изследването е извършено в 10 европейски страни - Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Унгария, Полша и Англия. Според данните му, пробвайки се да поддържа положителни връзки с Обединеното кралство, Европа не трябва да прави компромис с главните си правила и полезности.

В първите девет страни едвам 18 на 100 от респондентите декларират противоположното - че съюзът би трябвало да е по-склонен на компромис. Във Англия делът им е към 49%. Според тази позиция задачата на Европейската комисия би трябвало да е да задържи кралството допустимо най-близо до себе си и това може да стане на цената отстъпки от съществени правила.

Най-малко склонни на взаимни отстъпки са жителите на Германия, Испания и Италия, а най-склонни - Унгария и Гърция. В Германия и Франция сред една пета и една четвърт от респондентите считат, че Еврокомисията не би трябвало да прави никакви отстъпки пред Англия.

Близо 57 на 100 от далите отговор в деветте континентални членки на Европейски Съюз декларират, че съюзът към този момент е отслабен от " Брекзит ". Общо 46 на 100 настояват, че напускането на Англия ще е " неприятно " за него. В самата Великобританя този мироглед споделят 70% от запитаните.

Проучването е осъществено след изявленията с над хиляда души във всяка от десетте страни. Разговорите са извършени сред декември 2016 година и февруари тази година - преди гласуването в Холандия и Франция и икономическото възобновяване, а тези процеси дадоха подтик на поддръжката за Европейски Съюз измежду жителите на страните-членки. Скорошно изследване на " Пю рисърч център " сподели, че поддръжката за Европейски Съюз е повишена с 18 процентни пункта както в Германия, по този начин и във Франция, а и с 10 процентни пункта в Обединеното кралство, в сравнение с преди година, когато болшинството британци гласоподаваха за Брекзит.

" Елит " против " народ "

Двата проучвателен центъра са интервюирали и извадка от 1800 души, условно спадащи към европейския " хайлайф ". Под тази дума " Чатъм хаус " и " Кантар " схващат " човеци на авторитетни позиции в политиката, медиите, бизнеса и гражданското общество на локално, районно, национално и европейско равнище. "

Представители на елита и останалите мощно се разминават в концепциите си за бъдешето на Европа, миграцията, исляма, младите генерации и културната еднаквост. Например малко над 50% от респондентите, които не са част от елита, се гордеят както с националната си, по този начин и с европейската си еднаквост. При " елита " делът е близо 80 на 100. Най-острото разминаване е по отношение на изказванието " Хора като вас имат изгода от участието в Европейски Съюз " - едвам една трета от респондентите в " неелитната " група са говорили утвърдително. Сред " елита " съвсем три четвърти са се съгласили с изказванието.

Ще изоставен ли и други страни Европейски Съюз

Над половината от интервюираните в 10 страни имат вяра, че друга страна от Европейски Съюз може да напусне блока в идващото десетилетие. Над 80 на 100 от гърците, чиято страна беше най-тежко наранена от финансовата рецесия през 2008 година, поддържат тази теза. На другия полюс са унгарците и поляците, където делът е под 50%.

Миграцията

Британците са съвсем равно разграничени в отношението си към миграцията - към 35% от респондентите се съгласяват, че тя е помогнала на страната им, а 34 на 100 не поддържат това изказване.

Най-много са хората, които правят оценка позитивно ролята на миграцията, в Испания - 38 на 100. В Гърция и Унгария обаче едвам по 7% от далите отговор споделят този мироглед, до момента в който надлежно 68% и 74% не се съгласяват.

Ислямът

В десетте страни близо 53% от респондентите считат, че " европейският метод на живот и този на мюсюлманите са несъвместими. " Това отношение е най-ярко изразено в Холандия, където то се показва от две трети от запитаните, в Гърция (64%), Австрия и Унгария (по 62 на сто).

Почти две трети от участниците в изследването в Австрия, Унгария и Белгия желаят по-нататъшната миграция от най-вече мюсюлмански страни да бъде прекъсната. Тази настройка се споделя от 71% в Полша, само че единствено 41 на 100 в Испания и 47 на 100 във Англия.

Във Франция, Белгия и Австрия са най-вече респондентите (над 80%), които желаят възбрана на ислямско облекло, забулващо лицето на обществени места.

Приемането на Турция в Европейски Съюз като цяло среща опозиция - приблизително 61% от далите отговор не го одобряват. " Против " са най-много Австрия (82%), Германия, Франция и Белгия (с по 73 на сто).

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР