Две социални услуги за пострадали от домашно насилие предлагат председателят

...
Две социални услуги за пострадали от домашно насилие предлагат председателят
Коментари Харесай

Две социални услуги за пострадали от домашно насилие ще предоставя Столичната община

Две обществени услуги за потърпевши от домашно принуждение оферират ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Предвижда се разширение на Кризисен център – защитено жилище с потенциал 10 места и така наречен „правна клиника“ – даване на правна помощ за потърпевшите от домашно принуждение. За задачата са импортирани два отчета до СОС.

Заместник-кметът по обществени действия Албена Атанасова разясни по какъв начин е работила до момента обществената услуга в поддръжка на потърпевши от принуждение.

Председателят на СОС съобщи, че по данни на националния омбудсман, за 2020 година в цялата страна са издадени над 3057 ограничаващи заповеди по отношение на домашно принуждение, над две трети от тях в интерес на потърпевши дами и деца.

На територията на Столичната община към този момент действа предпазено жилище с потенциал от осем места. През 2020 година в предпазеното жилище са били настанени 40 дами, предоставени са съвещания на още 60 дами. Сега потенциалът на обществената услуга се удвоява с предлагането за основаване на ново предпазено жилище с потенциал 10 места, като упованията са да бъдат предоставени нужните услуги на към 130 дами и деца.

В бюджета на Столична община за тази година ще бъдат планувани 160 хиляди лева за основаването на новия спешен център. Ще бъде разгласен конкурс за избор на снабдител на услугата – неправителствена организация, която да ръководи Центъра.

„Другата обществена услуга е така наречен „правна клиника“ – сподели Георги Геогриев. „Когато потърпевш от домашно принуждение се обърне към съответните органи и организации, в началото му се дава леговище в предпазеното жилище, по-късно му се оказва психическа помощ. Идеята е потърпевшият да получи и бърза и способена правна помощ – така наречен „правна клиника“ за отбрана от домашно принуждение.

В нея ще се получава информация, консултиране, покровителство от адвокати, юристи с опит в тази област. Както със предпазеното жилище и в този случай ще бъде оповестена конкурсна процедура за избор на неправителствена организация, която да ръководи услугата“ – заяви също Георгиев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР