Две семейства от Бургас, сред които и 34-годишна женабременна в

...
Две семейства от Бургас, сред които и 34-годишна женабременна в
Коментари Харесай

Кошмар на летището в Канкун: БГ туристи в Мексико попадат в килия

Две фамилии от Бургас, измежду които и 34-годишна женабременна в третия месец, са били държани 5 денонощия в подземията на мексикански арест. Условията са били безчовечен и към момента няма пояснение за какво са били държани в плен, написа Флагман.

По в началото информацията за недопускането на родни туристи в Мексикодойде от сдружението на туроператорите " Бъдеще за туризма ". От там оповестиха, че българите са платили по най-малко 2000 евро на човек за своята " отмора ", трансформирала се в призрачен сън.

Сега излиза наяве, че измежду арестуваните са две заможни фамилии от Бургас – с престиж и тежест измежду обществото.С четиримата арестантие била и още една съпружеска двойка- също българи. Кошмарът е почнал при кацането им на 9 януари вечерта на летището в Канкун.

Дотогава всичко е вървяло без спънки. Шестимата българи са били с изрядни резервации посредством испанския туроператор „ Джоли холидей “. Предстояла им отмора за 14 дни в курорта Плая дел Кармен.

Слизайки на летището дружно с още 480 души на борда, българите са били отклонени – без никакво пояснение от граничните, митническите и миграционните управляващи на Мексико. Отнетиса им телефоните и паспортите.

Откарани са в подземията на аеропорта, като трите дами, измежду които и бременната бургазлийка, са хвърлени в обща клетка с още 6 чужденки. Мъжете са били на друго място – с ощечетирима арестанти – от разнообразни краища на света. Сред тях и очевидни престъпни детайли.

На третия ден били докарани още двама литовци- мъже, които също като българите, нямали никаква концепция за какво вместо на плажа в Канкун, са попаднали в карцер. Затворническите управляващи на Мексико отказвали да влязат в контакт, под претекст, че не приказват британски език. Три денонощия българите молели да им донесат най-малко якетата, тъй като температурата подземен била не повече от 15-16 градуса – седели и спели върху каменни пейки.

Нямало е бутилирана вода. Носели им вода в торбичка, подсладена със захар и лимон, която нашенците отказвали да одобряват. За петте дни, прекарани в плен, по един път им давали пюре от черен фасул. Ужасът за българите и бил неизразим, тъй като не са знаели в какво са упрекнати. Имало е моменти, в които изпадали в извънредно обезсърчение.

Едва на шестия ден, откакто близки на пленниците са алармирали нашето консулство в Мексико, по причина, че нямат връзка с тях, те са били качени назад на аероплан на превозвача „ Ибероджет “, с който са летели от Мадрид до Карибите. През всичките пет денонощия не са били извеждани на чист въздух, нито са имали опция да сменят най-малко част от облеклата си с чисти.

От Българското обединяване на туроператорите сигнализират за незабавна интервенция на нашето външно министерство. Това бил 27-ият подобен случай с български туристи от октомври м.г. до момента. На бургазлии не е обещано безусловно никакво пояснение за какво са депортирани като нарушители.

Двете фамилии ще желаят от почетния консул на Мексико у нас обезщетения за преживения потрес. „ Всичките случаи са на летището в Канкун “, описа Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.

Той добави, че сходно отношение след приземяване на аероплан, мексиканците имали към жители на Източна Европа и някогашните руски републики. Граничните служби и емиграционните им управляващи се държали не просто безогледно, а безчовечно.

От събраните от членовете на ОБТ данни дотук излиза наяве, че приблизително сред 5 и 10% от българите, пътуващи проведено от туроператори до Канкун, са се сблъскали с казуса през последните месеци./Telegraph.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР