Две седмици след като руските танкове нахлуха в Украйна, руският

...
Две седмици след като руските танкове нахлуха в Украйна, руският
Коментари Харесай

Абрамович обеща $3 млрд. за жертвите в Украйна. Парите все още са замразени

Две седмици откакто съветските танкове нахлуха в Украйна, съветският олигарх Роман Абрамович сподели, че ще продаде своя футболен клуб Челси и ще подари приходите от милиарди долари на жертвите на войната в Украйна.

По това време това изглеждаше елегантно решение за милиардер, който Западът следи деликатно поради връзките му с съветския президент Владимир Путин.

Над година и половина по-късно обаче дарението от 3 милиарда $ стои замразено в банкова сметка в Обединеното кралство на фона на дълготраен спор с английското държавно управление за това по какъв начин би трябвало да се изразходва голямата сума, написа The Wall Street Journal.

Абрамович желае парите да бъдат дарени частично на Украйна, само че и за положителни дела по света, в това число Африка, споделят английски чиновници и хора, близки до него, показва изданието. Правителството на Обединеното кралство, което би трябвало да даде лиценз, с цел да разреши замразените средства да бъдат трансферирани към фондация, споделя, че те би трябвало да бъдат дадени само на Украйна, която е изправена пред възходящи компликации, до момента в който войната продължава.

Експерти по глобите споделят, че даряването на замразени средства провокира голям брой евентуални опасения, измежду които Абрамович да употребява парите, с цел да почисти репутацията си, парите да се окажат в ръцете на съдружници на Кремъл или тук-там, които нямат нищо общо с Украйна.

Докато безизходицата продължава, фондацията, която би трябвало да получи средствата, е привлякла ръб от огромни имена от света на политиката и финансите и е начертала огромни проекти за финансиране с милиони долари на планове, вариращи от обучение в Африка до произвеждане на зърно в Украйна. Тази фондация обаче още не съществува законно, няма и име. Човекът, на който се заплаща да я сътвори, някогашният шеф на Unicef в Обединеното кралство Майк Пенроуз, я назовава условно „ Фондацията за жертвите на спорове “.

Засядането на 3 милиарда $ в банкова сметка на Barclays е просветление за сложността на световните наказания и балансиращия акт, който Абрамович играе след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, разяснява WSJ. Той се опита да се нарежда като посредник сред Русия и Запада, който може да посредничи при покупко-продажби със зърно, замяна на пандизчии и в последна сметка при евентуално спокойно съглашение.

Абрамович направи положение в петролната промишленост частично с помощта на покровителството на Кремъл през 90-те години и има близки връзки с Путин, съгласно английското държавно управление. Официални лица споделят, че той се надява един ден да възвърне репутацията си на Запад, когато войната завърши, като в същото време продължи да бъде потребен на Путин. Досега това отчасти работи - Съединени американски щати да вземем за пример се въздържаха да го глобяват, напомня WSJ.

Въпросът къде отиват милиардите от Челси акцентира позицията, в която Абрамович се намира, разяснява Том Кийтинг, шеф на Центъра за финансови закононарушения и проучвания на сигурността към Royal United Services Institute, мозъчен концерн в Лондон.

Ако помощ от 3 милиарда $ бъде изпратена единствено на Украйна, „ това може да не се одобри добре от Кремъл “, споделя той. Междувременно английското държавно управление се тормози от обстановка, в която даде зелена светлина за освобождението на средствата, а те по-късно се озовават в джоба на съдружник на Кремъл в отдалечена страна, прибавя специалистът.

Пенроуз, който се надява един ден да оглави фондацията, оспорва това - съгласно него огромните филантропични фондации би трябвало да имат еластичност, с цел да влагат пари освен в обособена конфликтна зона, само че и в прилежащи страни, помагайки на бежанците, да вземем за пример. Той твърди, че фондацията ще бъде самостоятелна от Абрамович и че огромна част от тези 3 милиарда $ ще отидат за Украйна.

Британските държавни чиновници настояват, че са въвели наказания против Русия в отговор на вредата, която нанася на Украйна, тъй че парите би трябвало да се насочат само към Украйна. „ Искаме тези пари да стигнат до Украйна допустимо най-бързо и оставаме отворени за всяко съглашение, което е в сходство с тези условия “, споделя представител на външното министерство, представен от WSJ.

Благотворителните организации упорстват за топене на средствата, които биха представлявали над 6 пъти повече от филантропичната помощ, която английското държавно управление е дало обещание до момента на раздраната от война страна. „ Тези средства имат капацитета да трансформират обстановката за жертвите и оживелите “, споделя Рупърт Скилбек, юрист и шеф на Redress, благотворителна организация, която съставлява жертвите на нарушавания на човешките права. Около 17,6 милиона души в Украйна, към половината от популацията, се нуждаят от филантропична помощ, съгласно Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

Абрамович, чието чисто положение преди войната се оценяваше на 15 милиарда $, влага 20 години и над 1 милиард $ лични пари, с цел да трансформира основания в Лондон Челси в един от най-силните футболни тимове.

Още преди съветските танкове да влязат в Украйна през февруари 2022 година, Абрамович и неговите съветници започнаха бързи дейности, с цел да го предпазят от световните наказания, като трансферираха огромна част от благосъстоянието му на имената на децата му и изведоха флотилията си от яхти отвън територии, където се ползват западни наказания, съгласно документи и хора, осведомени с въпроса, показва още WSJ.

Чувствителен въпрос беше какво да се прави с Челси, който не можеше да бъде продаден толкоз бързо и щеше да банкрутира, в случай че притежателят му бъде глобен и активите му замразени, оставяйки тима некадърен да заплаща заплати или да влага в нови играчи.

В началото на март предходната година шефовете на Челси откриха решение: да разгласят продажбата на клуба и да заложат приходите за филантропични цели. Те се доверяват на ветерана в благотворителността Майк Пенроуз, който преди този момент е работил с футболния клуб, с цел да схванат по какъв начин да структурират фондация.

Пенроуз оказва помощ за изработването на деликатно дефинирано изказване от името на Абрамович, в което се споделя, че парите ще бъдат изхарчени „ за жертвите на спора в Украйна и последствията от него “. Някои английски чиновници се опълчват на формулировката, която допуска, че парите могат да бъдат раздадени освен на украински жертви на нашествието на Москва, само че и на потърпевши руснаци.

Седмица по-късно Обединеното кралство публично глоби олигарха, като му не разрешава да пътува до Обединеното кралство или да има достъп до финансовата система там. Продажбата на Челси е ускорена.

В началото на май 2022 година група, ръководена от частния притежател на Лос Анджелис Доджърс Тод Бойли, реализира договорка за придобиване на Челси за 5,2 милиарда $ - рекордна сума за състезателен тим по това време, от които 3 милиарда $ ще отидат за щедрост, а останалите реинвестирани в тима.

По-късно същия месец държавното управление на Обединеното кралство подписа съглашение с Абрамович, което разреши на основана в страната компания, следена от него, да получи приходите от продажбата, при изискване, че те бъдат употребявани за подкрепяне на жертвите на спора, съгласно Пенроуз и хора, осведомени с документа. Това допуска, че средствата могат да се употребяват в Украйна и други страни, стига да оказват помощ на жертвите.

Преди продажбата да завърши се появява пречка: Абрамович има и португалско поданство и е глобен в Европейския съюз. Продажбата би трябвало да бъде благословена от португалското държавно управление и Европейската комисия.

Португалия подписа при изискване, че филантропичните средства се изразходват единствено в самата Украйна. Това „ би трябвало да се съблюдава и не може да се трансформира със задна дата “, сподели в изказване представител на Европейската комисия. Представители на държавното управление на Обединеното кралство декларират, че всички страни са били осведомени с изискванията на продажбата по това време.

Пенроуз споделя, че няма смисъл за благотворителна организация с подобен размер да се съгласи да харчи пари единствено в Украйна. „ Веднага щом украинска жертва на война пресече границата с друга страна, ще би трябвало да прекратим всякаква помощ. Бихме се затруднили да ги похарчим в Украйна единствено за филантропични действия “, показва той.

Европейски Съюз не е склонен. „ Има повече от задоволително място парите да бъдат изразходвани в сходство със законодателството за наказания “, се споделя в изказване на Европейската комисия. Организация на обединените нации съобщи, че не доближават $1,49 милиарда в плануваната за тази година стратегия за филантропична помощ от $3,95 милиарда за Украйна

Пенроуз твърди, че е предложил на държавното управление на Обединеното кралство статут на наблюдаващ в борда на фондацията и право на несъгласие върху всеки паричен трансфер. Той споделя, че в случай че някакви пари бъдат трансферирани в Русия или Беларус, това ще наруши законите за глобите и „ могат да ме вкарат в пандиза “.

Ветеранът в благотворителността показва още, че фондацията е самостоятелна и че той „ не обича “ Русия, откакто е бил похитен за няколко седмици през 1996 година, до момента в който прави филантропична активност в Чечня. Той споделя, че се е срещал с Абрамович единствено два пъти, с цел да подпише разнообразни документи.

Няма условие фондацията да носи името на олигарха или той да получи самопризнание за присъединяване си в дарението.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР