Две седмици след като кабинетът Денков – Габриел“ беше избран

...
Две седмици след като кабинетът Денков – Габриел“ беше избран
Коментари Харесай

Кой кого? Битка за постове нажежи кабинета

Две седмици откакто кабинетът „ Денков – Габриел “ беше определен в Народното събрание с болшинството на ГЕРБ и ПП-ДБ плюс двата знакови гласа от Движение за права и свободи, новите ръководещи предстоящо се сблъскват с първия огромен проблем между тях – назначенията в администрацията, без които изпълнителната власт няма по какъв начин да действа.

Попълването на позициите за заместник-министри и регионални шефове (след като назначените от президента подадоха всеобщо оставка) обтегна връзките сред ротационните сътрудници, рапортува „ Капитал “.

Пред Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ Румен Христов (лидер на СДС) сподели, че „ Продължаваме промяната “ се пробват да окупират всички властови позиции и загатна, че „ в случай че се върви по този начин “, кабинетът е под въпрос.

Един от първите мотиви за напрежение стана кандидатурата за Европейската капиталова банка на Виолета Лорер, която е брачна половинка на депутата от Политическа партия Даниел Лорер. Тя се отхвърли от позицията, само че от ГЕРБ излязоха с изказване, че „ сходни разминавания в връзката сред сътрудници са неприемливи “ и не биха ги толерирали отсега нататък.

Тъй като няма механизъм, с който решенията за назначения да се вземат, случаите като този евентуално ще продължат. И ще дават учредения както за неодобрение, по този начин и за извиване на ръце.

Типичен образец е връщането на Румен Спецове за началник на Националната организация по приходите (НАП) от финансовия министър Асен Василев.

Според ПП-ДБ то е било категорично в съгласие с Бойко Борисов, който не е имал възражения. Затова в обединението недоумяват за какво представители на ГЕРБ оспорват измененията в Национална агенция за приходите. През предходната седмица от партията на Борисов са настояли в „ подмяна на Спецов “ отпред на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) от името на ГЕРБ да бъде назначен Васил Грудев.

Според източници на „ Капитал “ името на Грудев е било обявено на обща среща сред двамата ротационни министър председатели Николай Денков и Мария Габриел и управленията на двете парламентарни групи. От ГЕРБ са споделили, че няма да договарят за номинацията и чакат назначението да стане факт до дни. В ПП-ДБ не са съгласни, само че пък са получили ултиматум, че може да последва отдръпване на поддръжката на ГЕРБ за кабинета.

Грудев беше номиниран от ГЕРБ за претендент аграрни министър в несъстоялия се кабинет „ Габровски “ и в разнообразни интервали от своята кариера е бил непосредствен и до Движение за права и свободи. През 2014 година беше длъжностен министър в кабинета на Георги Близнашки. Веднага по-късно във втория мандат на Борисов стана зам.-министър на земеделието с сектор „ Програма за развиване на селските региони “. Между 2006 и 2013 година Грудев заема разнообразни позиции в ДФЗ, който в този момент от ГЕРБ желаят да оглави. В този интервал от време, а и всекидневно, ДФЗ се господства под разнообразни форми от Движение за права и свободи.

Това е и главната причина ПП-ДБ да възразят на номинирането му. Отговорът на ГЕРБ обаче е бил безапелационен. В разногласието хората на Борисов са поискали техен човек да оглави и Българския енергиен холдинг (БЕХ), само че към момента не са излъчили номинация.

Реклама

Подобни обстановки се развиват и с назначението на заместник-министри, което очевидно върви доста постепенно. А с към този момент контрактуваните назначения се случват и рядкости – зам.-министър престоя на поста към три часа, а по-късно беше освободен.

Става дума за Дамян Дамянов, прочут от сборника „ Черната книга на държавното разхищаване “ като „ горския на Румен Вълка “, дълготраен шеф на Югозападно държавно дружество, в което Гайтански построи противозаконната си постройка на брега на язовир „ Искър “. Причината, по която Дамянов беше освободен, обаче не беше тази, а фактът, че е бил помощник на Държавна сигурност (ДС).

Според представители и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ заместник-министрите ще бъдат назначени постепенно, защото всеки ще бъде тестван, най-малко с търсене в Гугъл. От ПП-ДБ изясняват, че няма по какъв начин да спрат достъпа на ГЕРБ до позиции в изпълнителната власт, тъй че се чака хората на Борисов да наложат свои представители в разнообразни ведомства. Единственото изискване, което се пробват да слагат от обединението на „ смяната “, е „ герберите да не са доста забележими гербери “.

Отделна драма са регионалните шефове – откакто всички, назначени от служебното държавно управление на Румен Радев, подадоха оставки. Политическа партия не желаят да поддържат фрагменти на ГЕРБ, ГЕРБ не желаят да поддържат някогашните регионални, назначавани от Политическа партия. Засега двете обединения си стиснали ръцете, че търсят „ безпартийни и специалисти “. Имало е концепция и за назначение на регионалните шефове на ротационен принцип, само че от ГЕРБ са я отхвърлили по разбираема причина – в границите на първите девет месеца от ротацията се падат локалните избори, а регионалните шефове са основни за тях.

Няма и ръб

Проблемът с назначенията, който затруднява изпълнителната власт да проработи, постанова ПП-ДБ и ГЕРБ да намерят механизъм за лъчение на номинации. Засега обаче няма поддръжка за концепцията двамата ротационни министър председатели, партийните водачи и шефовете на двете парламентарни групи да се събират всяка седмица, с цел да прецизират дневния ред на Народното събрание и възможните назначения.

Няма придвижване и по въпроса с изтеклия мандат на множеството институции (общо 17) – регулаторни и контролни органи, за които Народното събрание би трябвало да избере нови сформира. Смяната в някои от тях е по-важна и належаща от други.

Висшият правосъден съвет да вземем за пример, който и сега играе основна роля в свадите в правосъдната власт, чака 11 нови членове от парламентарната квота, както и нов основен контрольор и 10 инспектори в Инспектората към Висш съдебен съвет. С изминал мандат са и шефовете на Българска народна банка, на финансовия контрол, на Национален осигурителен институт, на Сметната палата, на КЕВР, на КПКОНПИ и други

Смяната в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също е в дневния ред, въпреки официално мандатът на сегашната да не е изминал – той бе продължен от 5 на 7 години със законови ремонти в края на последното ръководство на ГЕРБ.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР