Две седмици преди коледните празници със скъпи албански краставици основно

...
Две седмици преди коледните празници със скъпи албански краставици основно
Коментари Харесай

Ядем краставици от Албания, домати от Турция, плодове от Гърция

Две седмици преди коледните празници със скъпи албански краставици главно е залята комерсиалната мрежа у нас. Килограмът им стига 6 лв.. Ще може ли да сложим на Коледната софра родно произвеждане зеленчуци и какъв брой ще ни костват – екип на NOVA посети борсата за плодове и зеленчуци край пловдивското село Първенец.

 

За Коледа едно е несъмнено - няма да ядем български краставици и домати. Оранжерийните производители у нас отхвърлиха да рискуват да сеят продукция по-рано поради по-високите енергийни разноски и несигурността на пазара. И по този начин с изключение на краставици импорт от Албания, множеството плодове и зеленчуци за Коледа главно ще са от Гърция, Турция и Северна Македония.

 

От оранжерии в пловдивското село Ръжево Конаре всяка година излизат първите краставици в България. Сега посевите са на равнище разсад, изясняват производителите. Ще ядем ли български краставици за коледните празници?


„ Български краставици по-скоро не. На 100 % няма да ядем българска краставица. Причината е заради това, че ние ги засаждаме декември месец и започваме да берем краставици на 58-мия ден ”, разяснява агрономът Константин Сотиров.

 

В оранжериите отглеждат 30 декара с краставици. Първата продукция ще е подготвена чак в средата на февруари, само че и цената ще бъде по-висока от предходната година поради скока на всички разноски.

 

„ Предполагам на към 5,30-5,50 лева да излиза от производителя. Не може да дадем точна прогноза за цената на краставиците и на домата заради простата причина, че отново се стопираме на енергоносителите. В момента енергоносителите са на една цена. Никой не може да даде гаранция, че след към месец или два месеца няма да са на друга. Така че не може да се даде безусловно точна прогноза на каква цена ще бъде продукцията ”, съобщи Константин Сотиров.

 

И от производителите към търговците на борсата. Тук настояват, че албански краставици на цена от 6 лв. не се оферират. Тировете се насочвали към други места в страната.

 

„ Внасяме обичайно от Турция и Гърция. В момента цените на краставиците се движат от 3 лв., а пък цената на домата от 2,50 до 4 лв.. Доматите - имаме и розов домат, имаме и другите сортове - гръцки, български, турски. Цените са може би малко по-високи от предходната година, само че за момента цената държи и няма да се повишава ”, съобщи Илия Гатев - шеф на Стоковото пазарище в Първенец. С какъв брой по-високи от предходната година? - Не повече от 10-15, до 20 %, сподели още Гатев.

 

В началото на сезона на цитрусите най-скъпи са мандарините. „ В момента мандарината - първо качество, доближава до 3,50 лева, само че съгласно мен това доста скоро ще се промени, тъй като както споделих, ние сме още при започване на сезона ”, съобщи Гатев.

 

Макар и да не са родно произвеждане, българинът е решен на коледната софра да има краставици и домати. А две седмици преди Коледа прогнозата на търговците звучи успокояващо.

 

„ Не мисля, че ще има огромна смяна в цените, тъй като пазарът и тази година е сгънат. Няма огромно ползване. Няма доста клиенти, които да купуват и това съгласно мен ще задържи цените ”, съобщи Илия Гатев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР