Две сдружения блокират ремонта на историческата част на Борисовата градина

...
Две сдружения блокират ремонта на историческата част на Борисовата градина
Коментари Харесай

Столична община ремонтира 50 междублокови площадки с блокирани 9 млн. лв. за Борисовата градина

Две сдружения блокират ремонта на историческата част на Борисовата градина в София. За да не се изгубят над  9 млн. лева еврофинансиране, парите ще бъдат пренасочени към облагородяване на 50 междублокови площадки. 

" Гражданска самодейност за релсов превоз в София " и Сдружение " Спаси 2000 " слагат под голям риск загубата на тези 9 млн. лева ", изясни зам.-кметът по екология в София Десислава Билева. Тя беше в понеделник на инспекция на ремонта на градинката пред хотел " Рила ". Причината е, че парите би трябвало бъдат изразходвани до края на 2023 година " Бяхме планували ремонта на Борисовата градина. Изключително се вълнувах от този план, тъй като смятах, че с безвъзмездните средства от над 9 млн. лева ще можем да облагородим този толкоз значим парк. За страдание, година и половина тези две сдружения апелират решението, че не подлежим на Оценка на въздействието върху околната среда. Пренасочените средства ще отидат за ремонт на междублокови пространства в шест региона - " Красна поляна “, „ Надежда “, „ Връбница “, „ Илинден “, „ Сердика “ и „ Възраждане “. Още през юни Столична община завоюва делото, само че то още веднъж беше обжалвано. Така, че този риск сложи пред нас въпроси,  с които да вземем незабавни и незабавни решения. Затова работейки добре с кметовете на региони и съобразявайки се с условията на Оперативна програма " Регионално развиване " взехме решение да пренасочим парите към междублоковите пространства ", добави Билева.

Решението следва да бъде взето от общинския съвет в четвъртък, посочи тя. " Надявам се да намерим поддръжка и имам уверението на сътрудниците от разнообразни политически групи, че няма да се прави политика от зелените площи и няма да се политиканства на гърба на жителите и по този начин ще успеем да спасим и влагаме, с цел да можем да облагородим 50 междублокови пространства. Това е голям ефект- слагане на улично осветяване, на скамейки, облагородяване на паркоместа пред жилищните блокове ", изясни шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев. На 26 от тях ще има и детски площадки.  С парите, планувани за Борисовата градина е трябвало да бъдат асфалтирани и преасфалтирани алеи с обща повърхност 42 дка, ремонт на настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила и ремонт на прилежащите пространства, както и замяна на канализацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР