Две са основните версии за катастрофата с частния самолет на

Две са основните версии за катастрофата с частния самолет на ...

Две са основните вересии за катастрофата с Ивайло Пенчев.

Две са основните версии за катастрофата с частния самолет на бизнесмена Ивайло Пенчев, който падна в събота. Това каза Христо Христов, председател на УС на Националния борд за разследване в транспорта пред NOVA телевизия.

Едната е евентуален отказ на силовата обстановка или намаляването на теглителната сила на двигателя, при което самолетът се е движил с малки обороти при политането към площадката. Втората е етапът за изпълнение на закона за кацане от пилота, обясни Христов.

Разрешителното за пилотиране на Ивайло Пенчев ще бъде отнето, ако той не е спазил мерките за безопасност.

„Най-вероятно при спускане на колесниците, когато се намалява челното съпротивление, при което двигателят е с намалени обороти и при завоя от натоварването се е получил скоростен срив и самолетът се е разбил на пистата“, каза Христов. И обясни, че този вид самолети нямат черна кутия, а няколко компютъра, които записват налягането.

Днес ще бъде направена операция на гръбнака на бизнесмена Ивайло Пенчев. За това съобщи самият той в пост във Фейсбук, където сподели и, че е рядка кръвна група и търси кръводарители. Веднага след инцидента Пенчев беше транспортиран с линейка от летището в Лесново до "Пирогов".

Източник: dnesplus.bg