Две решения за защита на района между селата Паталеница и

...
Две решения за защита на района между селата Паталеница и
Коментари Харесай

ОбС-Пазарджик дава подкрепа за села, обявили се срещу разкриване на кариери

Две решения за отбрана на региона сред селата Паталеница и Дебращица от откриване на кариери за рандеман на инертни материали следва да гласоподава през днешния ден Общинският съвет в Пазарджик. Реакцията на локалния парламент е след извършени общи събрания в двете обитаеми места, където хората изрично се оповестиха против три такива капиталови планове. Причината - те заплашват неповторими археологически, исторически и културни забележителности, измежду които Светилището на Асклепий, слагат на карта екоравновесието, утежняват изискванията за земеделие и туризъм.

Едното предложение е да не се дава единодушие за смяна на предназначението на аграрни земи и гори в землището на село Паталеница, които да се употребяват за рандеман на подземни благосъстояния, сметища или замърсяващи производства. Второто - Общинският съвет да одобри декларация в отбрана на Светилището на Асклепий, в която да изразят безапелационното си противоречие и неодобрение от даването на концесии за рандеман на инертни материали в местността Хайдушко кледенче в землището на Паталеница.

Наскоро поданици на двете села и на прилежащото Ветрен дол внесоха в Министерството на околната среда и водите стимулирано искане регионът сред трите обитаеми места да бъде разгласен за предпазена околност по екозаконодателството. Тогава стана ясно, че три компании желаят да копаят там инертни ватериали, като едната към този момент е направила сондаж и е оградила концесионната повърхност. Тези земи обаче са местообитание на голям брой редки и предпазени типове животни и растения. Там се намира и митичното светилище на господ Асклепий, което не е изцяло проучено. То е имало и впечатляваща за времето си инфраструктура - път и здания за хората, които са го обслужвали и посещавали. През III-IV век, когато светилището е функционирало, регионът е благоденствал поради посетителите му, било е толкоз известно, че са открити благодарствени писма даже в античния Рим.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР