Две публикации в специализирани списания, едното от които с платен

...
Две публикации в специализирани списания, едното от които с платен
Коментари Харесай

БХК: Държавата се бори с дезинформацията за Covid с две статии в специализирани списания

Две изявления в профилирани списания, едното от които с заплатен достъп. До това се свеждат дейностите на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) в битката с дезинформацията в изискванията на пандемия. До това изобретение е стигнал Българският хелзинкски комитет (БХК) след поредност от опити да разбере по какъв начин държавната конструкция противодейства на ширещата се дезинформация по отношение на Covid-19. НЦОЗА е държавният орган, който има пълномощия и носи отговорност за своевременното и дейно осведомително обезпечаване и разработване на ограничения за разрешаване проблемите, свързани с дезинформацията за Covid-19.

БХК апелира пред Административен съд София – град безмълвния отвод на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) да даде информация по отношение на изследванията си и предписаните от центъра ограничения за битка с дезинформацията към пандемията от Covid-19.

Повод за запитването до центъра е отчетът за активността му за 2020 година, в който на страници 53 и 54 е регистрирано, че институцията е провела изследване на подправените здравни вести за Covid-19, както и методите за тяхното различаване от аудиторията, направила е проучване на главните източници на дезинформация и факторите, които покачват уязвимостта на хората към подобен тип информация и е показала ограничения за ограничение и справяне с дезинформацията.

През септември адв. Диана Драгиева от програмата на БХК за правна отбрана, подава заявление за достъп до социална информация до НЦОЗА, искайки да ѝ бъдат предоставени изследването, проучването на източниците на дезинформация и ограниченията за ограничението ѝ. В допълнение към тези три неща тя желае и достъп до извършените и направените в НЦОЗА изследвания, проучвания, разбори и направени ограничения по отношение на подправените здравни вести за Covid-19 от началото на 2021 година досега на подаване на жалбата.

Девет дни по-късно вместо решение за достъп до информацията обаче, адв. Драгиева получава писмо, подписано от шефа на центъра, Христо Хинков. В него са предоставени връзки към две оповестени в интернет публикации – на Е. Григоров и Т. Карнешева, “Фалшивите вести за Covid-19 по какъв начин да се предпазим? “, оповестена в уеб страницата на списание “Здравна политика и мениджмънт “, както и “Дезинформацията онлайн и провокациите за публичното здраве “, оповестена от същите създатели в уеб страницата на списание “Българско списание за публично здраве “. И двете медии са профилирани, като първата е налична против заплатен абонамент, а за втората шефа на НЦОЗА дава на адв. Драгиева директна връзка към PDF файл в уеб страницата на институцията.

“Немислимо е активността на ответника в осъществяване на пълномощията му да организира изследвания, оценки, експертизи, разбори и прогнози в региона на запазване на публичното здраве, както и попречване, ограничение и очистване на епидемии от заразни заболявания, в светлината на дезинформацията за Covid-19 да се свежда до две изявления в профилирани списания “, написа в жалбата си до съда адв. Драгиева.

“Невъзможно е да допуснем също, че регистрираните от ответника изследвания, разбори и ограничения за ограничение и справяне с дезинформацията от страна на институциите, виновни за публичното здраве не са обективирани в писмени документи и не са адресирани публично до тези институции “, добавя тя и показва, че по настояването ѝ по точка четвърта от заявката – за свършеното от НЦОЗА против дезинформацията през актуалната година – изобщо липсва изговаряне в писмото на шефа.

“НЦОЗА е държавният орган, който разполага с пълномощия и носи отговорност за своевременното и дейно осведомително обезпечаване и разработване на ограничения за разрешаване проблемите, свързани с дезинформацията за Covid-19 “, разяснява адв. Драгиева.

“Последиците от изчезналото или просто несъответстващо държание на институциите при осъществяване на отговорностите им в ръководството на системата на опазването на здравето в рецесията, провокирана от разпространяването на Covid-19 получават заплашителни размери: България е на едно от първите места в Европа и света по обвързвана с вируса смъртност. Неправомерните чиновнически бездействия способстват за ненужното разделяне на българското общество по въпроси със прецизно теоретичен предмет. Липсата на влиятелен и необятно наличен отговор на дезинформацията от страна на държавните институции води до искрено отказване съществуването и сериозността на Covid-19, до истерично отказване на изгодата от имунизацията и от ограниченията против неговото разпространяване, надлежно и до високи равнища на смъртност и товар върху здравните заведения, до отдалечено образование за трета образователна година “, добавя тя.

Заседание по делото следва в края на февруари 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР