Две поколения режисьори от Украйна ще представят свои филми с

...
Две поколения режисьори от Украйна ще представят свои филми с
Коментари Харесай

Ехото от войната в Украйна отеква на кинофестивала в Кан

Две генерации режисьори от Украйна ще показват свои филми с роман за военни спорове на кинофестивала в Кан тази година. Ще бъде излъчен и филмът на съветския режисьор Кирил Серебренников, който напусна родината си. " Жената на Чайковски " е включен в конкурсната стратегия. Серебренников до момента не можеше да участва на кинофестивала в Кан, с цел да показа персонално филмите си " Лято " (2018) и " Петрови в грипа " (2021), тъй като всички съветски актьори получиха възбрана за присъединяване в 75-то издание на фестивала в Кан. От друга страна Русия забрани на Серебренников да напуща Русия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Серебренников е прочут с дръзките си филми, поддръжката си за ЛГБТИ+ общността и рецензията си към режима на Путин. 52-годишният режисьор за трети път взе участие в конкурсната стратегия на Кан. На 1 април той удостовери, че е напуснал Русия и е в Берлин, откакто присъдата му за отклонение на средства беше понижена.

В началото на март от кинофестивала в Кан оповестиха, че няма да одобряват съветски делегации, до момента в който продължава нашествието на Русия в Украйна. Тази мярка обаче не важи за създатели, които са те отрекли от режима на Кремъл и живеят в чужбина.

В разгара на войната в Украйна кинофестивалът в Кан избра отвън конкурсната стратегия да показа известния украински режисьор Сергей Лозница и сътрудника му Максим Наконечни. Филмът " Естествена история на разрушението " на Лозница е включен в секцията " Специални прожекции ". Той ракглежда феномена на всеобщо заличаване на цивилното население в немските градове от масираните въздушни набези на съдружниците през Втората международна война.

Редовно канен на кинофестивала с филми като " Майдан " за украинската гражданска война или " Донбас ", 57-годишният Сергей Лозница предходната година беше в Кан, с цел да показа " Бабин Яр " за избиването на над 30 000 евреи през 1941 година През март, в отговор на нашествието в Украйна, кинодеецът, чиито филми за родината му получават оракулски аспект, съпостави днешна Русия със руския режим.

" Съвременна Русия е формален правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики. Може да се каже, че тя ползва безусловно същите способи към заобикалящите я републики ", съобщи Лозница.

В секцията " Особен взор " младият Максим Наконечни показва " Версия пеперуда " ( " Butterfly Vision " ). Филмът споделя за млад преподавател, който се е присъединил във войната и е бил похитен, само че съумява да се завърне в страната си след замяна на пленници.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР