Две парламентарни комисии ще разгледат предложението на кабинета за стартирането

...
Две парламентарни комисии ще разгледат предложението на кабинета за стартирането
Коментари Харесай

Две комисии гледат на закрито заседание предложението за F-16

Две парламентарни комисии ще прегледат предлагането на кабинета за стартирането на договаряния със Съединени американски щати за придобиване на изтребители F-16, съобщи БГНЕС.

Темата ще бъде дискутирана през днешния ден от 13.30 часа в Комисията по защита и от 15.30 часа в Комисията по бюджет и финанси, като и двете съвещания ще се проведат при закрити порти. Справка на интернет страницата на Народното събрание демонстрира, че проекторешението е импортирано в деловодството на 10 януари, когато бе оповестено държавното управление решение да изиска от законодателния орган възлагане на мандат да договаря със Съединените щати за придобиването на новите самолети за бойната ни авиация.

Очаква се персонално министър председателят Борисов да дефинира преговорен екип, който да изготви интернационалния контракт и да влезе в контакт с американското държавно управление. Темата за модернизацията на българските Военновъздушни сили се трансформира в противоречива, откакто финалната права борбата бе сред американската „ Локхийд Мартин “ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, само че бе предпочетена американската оферта.

Президентът Румен Радев неведнъж разкритикува метода на избор на американския изтребител, който дефинира като „ успех на лобизма “ и даже „ удар по България “. Изборът на F-16 пък бе предпазен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, съгласно който той е добър от стратегическа позиция, а процедурата е направена транспарантно и според разпоредбите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР