Две от най-големите икономики в Европа възстановяват националната карантина, тъй

...
Две от най-големите икономики в Европа възстановяват националната карантина, тъй
Коментари Харесай

Европа е на ръба на ново затваряне, заради втората вълна от КОВИД

Две от най-големите стопански системи в Европа възвръщат националната карантина, защото континентът се сблъсква с повишаване на случаите на ковид и смъртността пораства.

От петък хората във Франция ще имат право да напущат дома си единствено по работа или по медицински аргументи.

Президентът Еманюел Макрон съобщи, че страната рискува да бъде " обзета от втора вълна, която без подозрение ще бъде по-трудна от първата ".

Междувременно Германия постанова по-малко тежка карантина.

Мерките, които влизат в действие в понеделник, не са толкоз огромни, колкото във Франция, само че включват затваряне на заведения за хранене, питейни заведения, спортни зали и театри, сподели канцлерът Ангела Меркел

Инфекциите нарастват внезапно в цяла Европа , в това число във Англия , която в сряда разгласи 310 нови смъртни случая и 24 701 нови случая.

В Англия ново изследване демонстрира, че съвсем 100 000 души хващат вируса всеки ден, оказвайки напън върху държавното управление да промени политиката от районен метод.

Във Франция ежедневните смъртни случаи на Covid са на най-високо равнище от април. В сряда са доказани 36 437 нови случая и 244 смъртни случая.

Германските здравни чиновници оповестиха в четвъртък, че през последните 24 часа са починали още 89 души с рекордните 16 774 инфекции.

" Ние сме във втората вълна ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „ Мисля, че тази година Коледа ще бъде друга. “

Как Европа стигна до тук?
Първата вълна на вируса по-рано тази година удари необикновено мощно някои елементи на Европа , до момента в който други региони съумяха да я избегнат.

Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство бяха измежду най-силно засегнатите страни, като всички постановяваха строги национални ограничавания, които с течение на времето довеждаха до доста ниско равнище на инфектирани, само че бяха пагубни за стопанската система.

Ограниченията започнаха да се отстраняват при започване на лятото, като магазини, питейни заведения и заведения за хранене бяха отворени още веднъж и пътуванията бяха рестартирани. Но през август случаите започнаха да нарастват още веднъж, с огромно ускоряване през последните седмици, което разтревожи политиците.

Страните, които не бяха наранени зле от първата вълна - като Чехия и Полша - този път не бяха пощадени, като специалисти предизвестяват за тревожни равнища на зараза в огромна част от континента.

Какво вършат Франция и Германия?
Г-н Макрон сподели, че съгласно новите правила хората ще би трябвало да попълнят формуляр, който да оправдае напускането на домовете им, както се изискваше при първичното блокиране през март. Забранени са обществените събирания.

Но той даде да се разбере, че публичните услуги и фабриките ще останат отворени, добавяйки, че стопанската система " не би трябвало да стопира или да се срутва ".

" Както всички наши съседи, ние сме засегнати от неочакваното ускорение на вируса ", сподели господин Макрон.

Премиерът Жан Кастекс съобщи пред Народното събрание в четвъртък, че всички възпитаници на възраст от шест и повече години ще би трябвало да носят маски за лице в клас " за отбрана на всички наши деца, учители и родители ". Досега маските са били наложителни единствено за възпитаници на 11 и повече години.

Той сподели, че фирмите ще бъдат мощно призовани да накарат чиновниците си да работят от у дома " пет дни в седмицата ".

" Трябва да продължим да работим колкото е допустимо повече, само че несъмнено при строги санитарни условия, които стопират разпространяването на вируса ", сподели той и добави: " Безработицата и бедността също могат да убият. "

За разлика от предходното заключване, пазарите, парковете и градините ще могат да останат отворени.

Междувременно в Германия канцлерът Меркел съобщи, че " зимата ще бъде тежка - четири дълги, тежки месеца ".

В послание към Народното събрание в четвъртък тя сподели: " Тази пандемия слага въпроса за свободата на напред във времето. Свободата не е всеки човек за себе си, тя е отговорност - за себе си, за фамилията си, на работното място. Това ни демонстрира, че сме част от едно цяло. "

В отговор госпожа Меркел предизвести, че дезинформацията и теориите на конспирацията подкопават битката против пандемията.

Германия , сходно на други страни, е видяла митинги на хора, които настояват, че рестриктивните мерки са неоправдани.

Докато Германия има по-нисък % на заразяване спрямо доста други елементи на Европа , скоростта на разпространяване на вируса през последните седмици тормози държавното управление.

Частичното блокиране ще стартира в Германия на 2 ноември и ще продължи до 30 ноември при условия, контрактувани от госпожа Меркел и 16-те държавни министър председатели.

Баровете и заведенията за хранене ще бъдат затворени като се изключи храната за у дома, само че учебните заведения и детските градини ще останат отворени. Социалните контакти ще бъдат лимитирани до две семейства с най-много 10 души и туризмът ще бъде спрян.

По отношение на икономическата помощ, по-малките компании и независимо заетите лица, мощно наранени от блокирането, ще бъдат възобновени с до 75% от взетите обороти през ноември 2019 година

Какво е ситуацията другаде в Европа ?
Полша регистрира рекордни ежедневни инфекции и смъртни случаи в четвъртък. Здравните чиновници обявиха, че има 20 156 нови случая и 301 смъртни случая. Страната наложи блокиране на " алената зона " в цялата страна, което включва отчасти затваряне на начални учебни заведения и заведения за хранене.

Италия , която беше европейският епицентър при започване на първата вълна на вируса, към този момент вкара нови ограничавания. Всички питейни заведения и заведения за хранене в цялата страна би трябвало да затворят до 18:00, макар че могат да обезпечат храна за у дома по-късно. Фитнес залите, басейните, театрите и кината би трябвало да бъдат затворени, само че музеите могат да останат отворени. Събранията за сватби, кръщенета и погребения са неразрешени.

Испания стартира националния си полицейски час на 25 октомври, откакто държавното управление разгласи ново изключително състояние. Хората във всички райони, като се изключи Канарските острови, би трябвало да останат у дома сред 23:00 и 06:00.

Според Европейския център за профилактика и надзор на болесттите, Чешката република има най-лошия % на зараза на континента - 1448 случая на 100 000 души за 14 дни. Той наложи отчасти заключване.

Белгия , която има втория най-нисък % на зараза в Европа на глава от популацията, регистрира най-големия брой болнични за Covid-19 от пика на 6 април. В болница с вирус има 5924 пациенти, 993 от които са в реанимация. В национално послание в сряда вечерта министър-председателят Александър Де Кроо дефинира обстановките като " сериозни ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР