Две от големите бизнесорганизации - АИКБ и КРИБ, не са

...
Две от големите бизнесорганизации - АИКБ и КРИБ, не са
Коментари Харесай

Държавата ще поеме 60% от заплатите във фирми с 20% спад на оборота

Две от огромните бизнесорганизации - АИКБ и КРИБ, не са подкрепили схемата на държавното управление, по която то предлага да поеме 60% от заплатите на чиновници, които другояче бизнесът би освободил поради рецесията. Това разгласи вицепремиерът Мариана Николова след съвещание на Тристранния съвет, в който бизнес, синдикати и държавното управление разискаха за следващ път текста на постановлението, с което държавното управление ще приложи мярката.

От думите й се разбра, че двете организации са подкрепили по принцип постановлението (КРИБ, която ръководи асоциацията на работодателските организации сега, го е подкрепила отчасти - бел. а.), само че със забележки, като упорстват за промени в Закона за изключителното състояние и указател на работодателите, които ще получат тези обезщетения.

По предложение на КТ " Подкрепа " е признато при компенсацията да се взема поради заплатата, получена през същия месец на миналата година. От БТПП са настояли да се уточни постановлението месец откакто стартира да работи.

Какво се планува

В новия вид на постановлението, разискван през днешния ден, се планува компенсацията от страна на страната в размер на 60% върху брутното трудово заплащане на служащите и чиновниците да имат право да употребяват работодатели от всички браншове на стопанската система , чиито доходи от продажби са намалели с минимум 25%, заради изцяло или отчасти прекратена работа в резултат на изключителното състояние. Това се схваща от известие до медиите от Българската стопанска камара.

Приложеният към постановлението лист със браншове, подлежащи на обезщетения, ще се отнася единствено за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването).

В хода на днешната полемика, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева се е съгласила с предлагането на обществените сътрудници прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби .

Спорен е било въпросът към кой интервал да се регистрира този предел. Според заложеното в плана разпореждане, спадът би трябвало да е към осреднените доходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 година Част от обществените сътрудници предложили за референтен интервал да се взимат съответните месеци на миналата година (например, март 2019 година по отношение на март 2020 г.), а другото предложение е спадът да се пресмята на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 година

Сред противоречивите въпроси е бил и този каква документи ще е нужна за доказване на спада в продажбите. В последна сметка, е общопризнат методът съпоставката да се прави по отношение на същия интервал на миналата година.

Предложения до неделя на обяд

Вицепремиерът Мариана Николова разгласи, че до неделя на обяд ще се одобряват още забележки от участниците в Тристранния съвет и по-късно ще бъде направен финален вид на постановлението, който държавното управление се чака да утвърди в понеделник на изключително съвещание.

Продължаваме да работим в тази сфера, само че първата грижа е животът и здравето на хората, разгласи на собствен ред министър председателят Бойко Борисов.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1204)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР