Две организации с нестопанска цел Демокрация напред“ и Американски надзор,

...
Две организации с нестопанска цел Демокрация напред“ и Американски надзор,
Коментари Харесай

Майк Помпео отива на съд за укриване на записки от срещите Путин-Тръмп

Две организации с нестопанска цел " Демокрация напред “ и „ Американски контрол ", контролиращи активността на американската администрация, заведоха дело против държавния секретар Майк Помпео заради обстоятелството, че той не е попречил на американския водач Доналд Тръмп да изземе мемоари от срещата с съветския президент Владимир Путин през 2017 година, оповестява Българска национална телевизия.

Делото е заведено в Окръжния съд на окръг Колумбия против Помпео, Държавния департамент, Националното ръководство на архивите и документите и архива на Съединени американски щати. Както твърди уеб сайтът Американ Овърсайт, „ невръщането от Помпео и съхраняването му на документи нарушава федералния закон за отчетност, който изисква от неговия отдел да уведоми националния списък, когато отчети от среща бъдат конфискувани или унищожени, да върне тези документи и да съобщи за случая на основния прокурор за взимане на насилствени ограничения.

" Възможно е това да са единствените писмени отчети от срещата на двамата държавни глави, а записките на преводача не могат да бъдат изземани или унищожавани, единствено тъй като президентът Тръмп желае да ги скрие. На президентът Тръмп и държавният секретар Помпео това може да не хареса, само че законът изисква преводите да бъдат върнати и съхранени ”, споделя Остин Евърс, изпълнителен шеф на уеб страницата.

По-рано „ Вашингтон Пост “ заяви, цитирайки източници, че Тръмп е скрил от администрацията детайлности от диалозите си с съветския президент Владимир Путин, вследствие на което даже в засекретените файлове в Съединени американски щати не съдържат нито един обстоен запис от петте диалога за последните две години. Според вестника става дума за срещата на Тръмп с Путин през 2017 година в Хамбург, след което американският водач взел бележките на преводача и го помолил да не разисква казаното с членовете на администрацията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР