Две обвинения ще бъдат повдигнати на пловдивския лекар Иван Димитров

...
Две обвинения ще бъдат повдигнати на пловдивския лекар Иван Димитров
Коментари Харесай

Освобождават от ареста д-р Димитров, но му повдигат 2 обвинения

Две обвинявания ще бъдат повдигнати на пловдивския доктор Иван Димитров - за причиняване съзнателно гибелта на Жоро Джевизов-Плъха при превишаване рамките на неизбежна защита и за нелегално владение на огнестрелно оръжие и муниции. Наблюдаващият прокуроро ще внесе и искане за изменение на мярката му за неотклонение от " задържане под стража " в " подписка ", защото няма заплаха Димитров да се укрие. Това сподели окръжният прокурор Румен Попов по време на брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив за следствието против лекаря, упрекнат в убийството на апаш, съобщи БГНЕС.

Случаят провокира всеобщи митинги в редица български градове през последните дни. " Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, сътрудници, медии, не бяха такива, каквито ви бяха изнесени. В прессъобщението на прокуратурата пишеше, че обвиненият е арестуван за 72 часа. В момента очевидно е комфортно прокуратурата да е отговорна за какви ли не обвинявания. Крадецът/пострадалият, фактически е апаш, твърдеше се, че той е влезнал в дома на лекаря. Твърдеше се, че с него е имало съизвършител. Твърдеше се, че оръжието е на пострадалия/убития или на неговия съизвършител. Твърдеше се, че фамилията на арестувания са били в дома ", означи прокурор Попов.

Той заяви, че по случая са разпитани над 15 очевидеца. Установено е, че все още на осъществения опит за кражба от страна на убития в жилището на обвинения не са били нито брачната половинка, нито двете му деца. Това се открива от показанията на убития. Не е имало какъвто и да е съизвършител на крадеца. Опитът за кражба е осъществен в гаража в двора на кооперацията, акцентира прокурор Попов. " При по този начин изнесената фактология от нас, изрично е открито, че изстрелите и настъпилия конфликт сред обвинения и крадеца са били възпроизведени в двора на кооперацията, т.е. изрично се изключва жилището ", съобщи прокурорът. " При осъществения опит за кражба, откакто е проникнал в гаража на обвинения, най-малко 30 минути самият обвинен е следил без да бъде обявено на органите на реда. След което обвиненият слиза да прекрати кражбата с нелегално притежавания от него револвер " Валтер”, съобщи прокурор Румен Попов. Последвал е конфликт, по-късно по този начин известният Жоро Плъха е хвърлил по доктор Димитров разнообразни предмети – железна тръба, табела, нож, който в следствие е открит в дома на обвинения и не е бил в владеене на крадеца. Обвиняемият е съобщил, че първо е бил атакуван с железна тръба, повторно, че по него е била хвърлена железна табела. След прострелването, до изпразването на целия пълнител, крадецът заобикаля, сподели още прокурорът.

След това от прокуратурата обясниха, че не е ясно дали лекарят е " изпразнил целия пълнил”. Какви са дейностите на обвинения (д-р Иван Димитров) след осъществяване на действието, продължи с детайлностите по следствието прокурор Попов: Лекарят звъни на собствен другар и го моли за помощ за изтриване на следите от мястото на престъплението – събиране на кръв, събиране на гилзите, укриване на огнестрелното оръжие. Обвиняемият е направил цялостни признания за притежавания от него противозаконен " Валтер”. След като с приятеля му почистват, доколкото могат, мястото на престъплението, има ново позвъняване към другар на обвинения, който укрива огнестрелното оръжие. Обвиняемият е отказал да заяви на 112, съобщи прокурор Попов.

При последвалия първичен разпит, лекарят е декларирал пред органите на реда, че не знае защо става въпрос. При претърсването на дома му са открити и други противозаконни муниции, споделиха от окръжната прокуратурата. На брифинга оповестиха още, че фактически убитият Жоро Плъха е нанесъл порезна рана по крайници на обвинения, само че не може към момента да се откри с какъв предмет. Установен факт е, че крадецът/убитият е бил самичък.

Същият, типично за един рецидивист, е бил " въоръжен” с нужните принадлежности за осъществяване на кражба – отвертка и нож. Те са открити в облеклата на убития, без да са били извадени, сподели прокурор Попов.

Окръжният прокурор съобщи още, че при изнесените обстоятелства прокуратурата бива сложена да дава отговор на въпроси за какво е бил арестуван за 72 часа обвиненият. " Прокуратурата в никакъв случай не се е крила, тя приказва, когато има каквото има да каже. Не сме длъжни, а и нямаме никакво съображение в границите на 24 часа да кажем по какъв начин върви едно следствие. Хората, несъмнено, имат съображение да стачкуват, само че първо би трябвало да бъдем чути. И още: законите - дали са съвършени или несъвършени, прокуратурата не може да каже. Законите се коват в Народното събрание ", съобщи прокурор Попов.

На брифинга оповестиха още, че първичното обвиняване по член 115, повдигнато на Иван Димитров, е изменено с обвиняване по член 119 в причиняване съзнателно гибелта на Жоро Джевизов-Плъха при превишаване рамките на неизбежна защита. На Димитров ще му бъде повдигнато и обвиняване за нелегално притежаван револвер. Днес наблюдаващият прокурор ще внесе желаеме да му бъде променена мярката му от задържане под стража в подписка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР