Две нови специалности влизат в Списъка на защитените - Подземно

...
Две нови специалности влизат в Списъка на защитените - Подземно
Коментари Харесай

Подземно строителство“ и Ядрена химия стават защитени специалности

Две нови специалности влизат в Списъка на предпазените - „ Подземно строителство “ и „ Ядрена химия ”. Общо 46 студенти ще се образоват за бакалавърска степен в постоянна и задочна форма по новите специалности. За първата ще се одобряват в Минно-геоложкия университет „ Иван Рилски “ - София, а за втората - в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, оповестяват от пресслужбата на Министерски съвет. 

Това става с призната от държавното управление смяна в Постановление № 64 за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на Списък на предпочитаните професионални посоки и на Списък на предпазените специалности.

Сред претекстовете за превръщането на специалността „ Подземно строителство “ в предпазена се показва, че приключилите получават

професионална подготовка „ Инженер по подземно строителство “, като сходни експерти стават все по-търсени от работодателите. Те могат да се осъществят в ръководството на планове в региона на подземната инфраструктура, в минно-строителни и миннодобивни предприятия, в сдружения и компании, които правят подземно градско, тунелно, транспортно и хидроенергийно строителство, строителство на метрополитени и подземни градски информационни уреди, както и други типове подземно и надземно строителство. Специалността е все по-важна предвид на реакцията към зачестилите естествени бедствия като наводнения, свлачища и срутища.

Специалността „ Ядрена химия “ е неповторима. Обучението по нея е основно за подготовката и обезпечаването с фрагменти за бранша на нуклеарните технологии и нуклеарната енергетика, както и за националната сигурност. Солидната общохимична подготовка на студентите им разрешава да работят и в сфери отвън приложението на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения. Дипломираните експерти са квалифицирани за изследователска, софтуерна, внедрителска, аналитична и индустриална активност. Над 80% от приключилите се осъществят в региона на нуклеарната и радиохимия, радиоекология, ядрена медицина, надзор на опазването на околната среда, както и в научни институти.

Досега Списъкът на предпазените специалности включваше 27 специалности, от които 13 са в региона на филологиите, две са в региона на природоматематическите науки, а останалите 12 са инженерни. „ Защитени специалности “ са тези, към които няма задоволителен интерес, само че има нужда от висококвалифицирани експерти.

С друга смяна в постановлението се дава право на министъра на образованието и науката да предлага за одобряване и по-голям от избрания брой на одобряваните за образование студенти по компетентност от контролираните специалности „ Медицина “. Тази опция ще може да се осъществя след координиране с министъра на опазването на здравето и в границите на получените поръчки на висшите учебни заведения за броя на одобряваните за образование студенти.

По този метод ще бъдат подхванати стъпки в посока понижаване дефицита на лекари в здравните заведения в страната. За предпочитаните професионални посоки и за предпазените специалности след стимулирано предложение на отрасловия министър министърът на образованието и науката ще може да предложи по-голям брой студенти и докторанти от декларираните от съответния университет след оценка на комисията в Министерството на труда и обществената политика за нуждата от такива експерти. По този метод при определянето на план-приема ще могат да бъдат регистрирани отрасловите политики и тактики съгласно провежданите разбори и прогнози за пазара на труда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР