Две независими проучвания от тази седмица алармират за атака със

...
Две независими проучвания от тази седмица алармират за атака със
Коментари Харесай

Специалисти се натъкнаха на програма, атакуваща критична инфраструктура

Две самостоятелни изследвания от тази седмица сигнализират за офанзива със относително нов вид зловредна стратегия, способна да наруши работата на индустриални контролни системи (industrial control systems, ICS) в обекти от сериозната инфраструктура.

Става дума за случай, обвързван с мощности в Близкия изток, при която незнайна страна нападна SIS (Safety instrumented systems) системите, служещи за наблюдаване на работните процеси и реакция при случай, сериозно значим съставен елемент, играещ решаващо значение при зародил проблем. Името на опасността, за която оповестява Fireeye е TRITON. Вследствие на офанзивата, някои SIS системи са се изключили, което е предизвикало хората от предприятието, чието име не се загатва, да стартират следствие. Fireye споделят, че съгласно тях офанзивата е била за бойкот – смяна на естествената работа на контролерите и нанасяне на физическа щета.

Въпросната зловредна стратегия е била засечена за пръв път през август и тя е основана с съответната цел да нападна SIS системи, създадени от компанията Triconex. След сполучлива офанзива с Triton, атакуващата страна може да поеме цялостен надзор над упоменатите контролери и да изключва сериозни елементи от инфраструктурата, ръководена от ICS системите. За благополучие в този случай, ръководителите на атакуваните мощности са съумели да спрат всички системи преди TRITON да нанесе необратима вреда.

TRITON напълно не е първата по рода си опасност, целяща офанзивата над индустриални системи. Първият документиран сходен случай е Stuxnet, употребен с триумф към центрофугите, обогатяващи уран в мощности на иранската страна в Натанц. През предходната година, енергопреносната мрежа на Украйна стана обект на офанзива от страна на APT (advanced persistent threat) формация посредством зловредна стратегия с името Industroyer.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР