Две наказателни производства, прекратени заради изтекла давност, установи Инспекторатът към

...
Две наказателни производства, прекратени заради изтекла давност, установи Инспекторатът към
Коментари Харесай

Дело за откаднато синджирче е прекратено по давност след 15 години протакане

Две наказателни производства, прекъснати поради изтекла отминалост, откри Инспекторатът към Висшия правосъден съвет при осъществени в интервала 1 юли – 30 септември 2017 година инспекции на 111 заявки от жители за нарушение на правото им на разглеждане и решение на делата в рационален период. Двете производства са измежду основателните 40 заявки по наказателни каузи. Това се похвалиха през днешния ден от ИВСС.

15 години, 1 месец и 14 дни е траяло произвеждане за обир на златен синджир. Този интервал обгръща досъдебно произвеждане и придвижване на делото на една правосъдна инстанция.

Разследването е почнало през октомври 2001 година От февруари 2003 година до октомври 2007 година е било спряно, тъй като двамата обвинени не са открити на посочените от тях адреси. През този интервал способените органи не са показали нужното старание за издирването им за обновяване и по-бързо привършване на производството. Това е довело до закъснение от 4 години. В съде делото влиза през 2008 година Там продължава 8 години и 26 дни, също са позволени забавяния. В Софийския областен съд са планувани 30 съвещания, като огромна част от тях са отсрочени заради дейностите на съда.

В интервала юни 2009 – февруари 2010 година четири съвещания са отсрочени заради непредставяне по делото на информации за адреса на един от подсъдимите, производството против който е водено задочно. В интервала април 2011 - април 2016 година съдът е отсрочил всички планувани правосъдни съвещания по разнообразни аргументи – отсъствие на очевидци, движимости лица, бранители на подсъдимите, неявяване на съдията-докладчик заради длъжностен ангажимент или на правосъден заседател и други.

Така пред ноември 2016 година делото е прекъснато поради приключване на абсолютния давностен период за наказателно гонене.

Другото прекъснато по отминалост дело е за имотна машинация с щета в огромни размери. То е траяло 9 години, 1 месец и 16 дни.
Разследването по него е траяло 2 години, 2 месеца и 20 дни. След като завършва на две правосъдни инстанции, процесът е обновен от въхвония съд и отново се връща в Софийския областен съд. Второто разглеждане на делото там е траяло 4 години и 19 дни, а претекстовете на постановената присъда са направени 2 години и 5 месеца след 15-дневния период.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР