Две марки спират рекламирането на X, след като техните реклами се появиха до пронацистко съдържание

...
Най-малко две марки заявиха, че ще спрат рекламирането в X,
Коментари Харесай

Най-малко две марки заявиха, че ще спрат рекламирането в X, платформата, известна преди като Twitter, след като техните реклами и тези на други компании бяха пуснати в акаунт, насърчаващ фашизма. Проблемът дойде по-малко от седмица, след като изпълнителният директор на X Линда Яккарино публично потвърди ангажимента на компанията към безопасността на марката за рекламодателите.

Нестопанската организация за наблюдение на новини Media Matters for America документира в доклад, публикуван в сряда, че реклами за множество масови марки са пуснати в акаунта, който споделя съдържание, прославящо Хитлер и нацистката партия.

Реклами за марки, включително Adobe, Gilead Sciences, футболния отбор на университета в Мериленд, болница Langone на Нюйоркския университет и NCTA-The Internet and Television Association, бяха пуснати заедно с туитове от акаунта, който събра стотици хиляди гледания, отбелязва CNN.

Говорители на NCTA и фармацевтичната компания Gilead казаха, че незабавно са спрели рекламните си разходи на X, след като CNN маркира техните реклами в пронацисткия акаунт.

Linda Yaccarino, NBCUniversal , председател, Global Advertising & Partnerships, NBCUniversal, на сцената по време на (Ad)Ventures in Venture: Led By Women, The Marketplace, Advertising Week New York, The Market Line, Ню Йорк, САЩ - 19 октомври 2022 г. Линда Якарино, NBCUniversal, председател, Global Advertising & Partnerships, NBCUniversal, на сцената по време на (Ad)Ventures in Venture: Led By Women, The Marketplace, Advertising Week New York, The Market Line, Ню Йорк, САЩ - 19 октомври 2022 г. AWNewYork/Shutterstock

„Ние приемаме отговорното поставяне на реклами на NCTA много сериозно и сме загрижени, че нашата публикация за бъдещето на широколентовата технология се появи до това силно смущаващо съдържание“, каза говорителят на NCTA Браян Дитц в изявление, добавяйки, че организацията е избрала марката на X мерки за безопасност, включително ограничения за ключови думи и ограничаване на разположението на рекламите до „домашната емисия на целевите аудитории“.

„Безопасността на марката ще остане основен приоритет за NCTA, което означава спиране на рекламите в Twitter/X в обозримо бъдеще и силно ограничаване на органичното присъствие на NCTA в платформата“, каза Диц.

Говорител на Gilead каза, че компанията ще спре рекламните си разходи, докато X проучва проблема.

Джейсън Йелин, асоцииран спортен директор на Университета на Мериленд, изрази загриженост относно поставянето на публикацията на футболния отбор в акаунта и каза, че Maryland Football не е харчил пари за реклама на X от 2021 г., което означава, че X може да е популяризирал публикацията, въпреки че не е платена реклама.

Говорител на NYU Langone каза в изявление, че болницата е „напълно изненадана от това и е изключително загрижена за всяка поява на нашата реклама и марка до очевидно неприемливо съдържание, което насърчава омраза“, добавяйки, че очаква своите рекламни партньори да „действат отговорно.”

X не отговори веднага на искане за коментар от CNN. Часове след като докладът Media Matters беше публикуван в сряда сутринта и CNN забеляза реклами на допълнителни марки, работещи в акаунта, акаунтът изглеждаше спрян.

Adobe не отговори веднага на исканията за коментар от CNN.

Проблемът идва, тъй като X се опитва да привлече рекламодатели обратно към платформата, след като много от тях напуснаха след поглъщането на компанията от Илон Мъск миналата есен поради опасения относно модерирането на съдържанието, масовите съкращения и общата несигурност относно посоката на платформата. Мъск каза миналия месец, че компанията все още има отрицателен паричен поток поради почти 50% спад в основните приходи от реклама.

Yaccarino – който се присъедини към компанията през юни, точно преди голямото ребрандиране от Twitter на X – каза пред CNBC в първото си публично интервю като главен изпълнителен директор миналата седмица, че много от рекламодателите на платформата са се завърнали и че компанията е „близо до пробив- дори." Тя рекламира политиката на компанията за „свобода на словото, а не свобода на достъпа“, която има за цел да ограничи обхвата на така нареченото законно, но ужасно съдържание на платформата и да защити марките от показване на техните реклами заедно с такова съдържание.

Миналата седмица X каза, че е въвел допълнителни контроли за безопасност на марката за рекламодателите, включително възможността да избягват показването на техните реклами до „насочена реч на омразата, сексуално съдържание, безпричинна кръв, прекомерна ругатня, нецензурни думи, спам, наркотици“. В допълнение към рецензентите за модериране на съдържание, които следят за съдържание, което нарушава правилата на платформата, X казва, че има автоматизиран софтуер, който определя къде и как се поставят рекламите на платформата.

„Вашите реклами ще се излъчват само до съдържание, което е подходящо за вас“, каза Яккарино по време на интервюто миналата седмица.

Но докладът от сряда предполага, че компанията все още трябва да свърши работа, ако иска да избегне монетизирането и поставянето на реклами заедно с нежелателно съдържание. „Media Matters и други наблюдатели са документирали как X остава опасна помийна яма от съдържание, особено за рекламодателите“, се казва в доклада от сряда. Media Matters твърди, че също така е документирал случаи на реклами на марки, поставени до съдържание от отричане на Холокоста и акаунти на бели националисти.

Въпреки че не коментира публично рекламите, които се появяват заедно с пронацистко съдържание, Yaccarino публикува в X Wednesday, че „Настройките за чувствителност са активни глобално в X Ads Manager – което прави още по-лесно за всички рекламодатели да намерят точния баланс между обхвата и пригодност.”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР