Две китайски компании имат изключително голям интерес за изграждането на

...
Две китайски компании имат изключително голям интерес за изграждането на
Коментари Харесай

Две китайски фирми с голям интерес за тунела под Шипка

Две китайски компании имат извънредно огромен интерес за построяването на тунела под Шипка. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който участва на стартирането на придвижването по ремонтирания близо 5-километров сектор от пътя сред Горна Оряховица и Арбанаси , част от трасето, което свързва двата най-големи града в Област Велико Търново.

По думите на министъра представители на двете компании са посетили площадките на обхода на Габрово, който се извършва сега, и трасето до бъдещия тунел под Шипка. " Северна България ще бъде предпочитано обсъждана за финансиране по линия на бюджетни средства ", акцентира министърът.

Параметрите на китайските вложения били сред няколко стотин милиона евро първична инвестиция до милиард и половина евро.

 Китайски конгломерат с интерес да строи тунел под връх Шипка
Китайски конгломерат с интерес да строи тунел под връх Шипка

Интересуват се и от градежа на Автомагистрала " Русе-Велико Търново "

Министърът съобщи и че построяването на Автомагистрала " Русе - Велико Търново " би трябвало да се преглежда дружно с плана за тунел под Шипка. Магистралата може да бъде издигната с национални средства или по линия на публично-частно партньорство. " Есента на тази година ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата разновидността за финансиране ще се спрем ", посочи министърът.

Нанков инспектира ремонтирания сектор от пътя сред Горна Оряховица и Арбанаси преди да бъде пуснато придвижването по правата. Той съобщи: " Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя сред Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси . Нека по него се минава безаварийно, да се кара рационално, защото ставаха огромен брой катастрофи годишно. "

Ремонтирането на сектора стана с 1.8 млн. лева Това първият повсеместен ремонт на пътя от 40 години.

 Кабинетът утвърди построяването на скоростен път София-Видин и тунел под Петрохан Обновена
Кабинетът утвърди построяването на скоростен път София-Видин и тунел под Петрохан

Държавата приготвя за концесия тунела под Петрохан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР