Две години преди началото на пандемията от COVID-19 пазарите в

...
Две години преди началото на пандемията от COVID-19 пазарите в
Коментари Харесай

Пазарите в Ухан продавали стотици опасни животни, но не прилепи и панголини, сочи проучване

Две години преди началото на пандемията от COVID-19 пазарите в Ухан са продавали десетки скотски типове, които могат да предадат рискови патогени на хората, сочи ново изследване. Въпреки това там не са открити посочените за причинители на ковид прилепи и панголини, написа „ Ню Йорк таймс “.

На пазара да продавани норки, палмови цивети, миещи кучета и доста други. Проучването е открило, че са продадени повече от 47 000 животни от общо 38 скотски типа на пазарите в Ухан от май 2017 година до ноември 2019 година

За 33 от тези скотски типа се знае, че придвижват паразити и заболявания, които могат да обиден и хората.

Снимка: Getty Images

От 2017 до 2019 година един от учените е провеждал ежемесечни наблюдения на комерсиалните обекти в Ухан, където се продават диви животни. Седем от тях се намират на територията на пазара Хуанан, апетитен за първородното място на COVID-19. Въпреки това връзката на вируса с този пазар е по-скоро инцидентна, означават учените.

Всички продавани диви животни били „ живи, затворени в кафези и живеещи в ужасни условия “, пишат учените, като постоянно били убивани на място при продажбата – още един риск от болест.

Китай забрани продажбата и потреблението на диви животни още при започване на коронавирусната пандемия. Екип на СЗО организира следствие на територията на Ухан за произхода на COVID-19, само че по този начин и не стигна до изрично умозаключение дали точно пазарите са „ родното място “ на вируса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР