Две деца са транспортирани от СБАЛ по детски болести Проф.

...
Две деца са транспортирани от СБАЛ по детски болести Проф.
Коментари Харесай

СБАЛ по детски болести: Две деца са транспортирани в Плевен, за да получат специфични сестрински грижи

Две деца са превозени от СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ в болница „ Сърце и мозък “-Плевен, с цел да получат характерни сестрински грижи, които родителите нямат опция да им дават в домашни условия. Става въпрос за хранене през сонда/гастростома, тоалет и аспирация, а също по този начин и заради високата натовареност на Клиниката в София с действително сериозно заболели новородени от цялата страна.

Това се показва в позиция на управлението на Детската болница във връзка информацията, че децата са изпратени в сериозно положение за лекуване в клиниката за майчино и детско здраве „ Мама и Аз “ в МБАЛ „ Сърце и Мозък “ в Плевен.

От столичната болница акцентират, че двете деца не са превозени в животозастрашаващо положение, а са били постоянни, на непринудено дишане, без потребност от кислородотерапия или различен тип подкрепяне на виталните функционалности.

„ Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ е с трето равнище на подготвеност и на всички неонатолози и акушер-гинеколози в страната е ясно, че в нея постъпват най-тежките случаи на новородени деца от цяла България. Никой от екипа на болничното заведение ни в никакъв случай не е заявявал, че не могат да бъдат предоставени нужните интензивно лекуване и грижи за децата “, се споделя още в позицията.

Децата са момче и момиче, диагностицирани с хипоксично-исхемична енцефалопатия - увреждане на мозъчната функционалност заради понижен приток на О2 към мозъка, и с атрезия на хранопровода – положение, при което хранопроводът не се свързва със стомаха, а „ приключва сляпо “ и погълнатата храна не може да доближи до стомаха на детето. Момченцето е лекувано в Клиниката по неонатология на детската болница съвсем четири месеца – в интервала 9 март 2023 година – 26 юни 2023 година постъпва в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски заболявания за интензивно лекуване след оперативна промяна на тежка вродена малформация - атрезия на хранопровода, осъществена в УМБАЛСМ „ Пирогов “. Поради неспособност на родителите да поставят характерни грижи в дома им - аспирация, хранене през сонда/гастростомата и тоалет, е задействана административна процедура по настаняването му в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), гр. Плевен.

Момиченцето е било на лекуване в същата конструкция в интервала 2 май 2023 година – 26 юни 2023 година То е родено с тежка перинатална асфиксия и хипоксично-исхемична енцефалопатия трета степен, с необратими мозъчни увреждания. Храни се през сонда и е на антиконвулсивна терапия. Диагностиката и лекуването и на това дете стартират от родилното поделение и не престават в оптимално разширени параметри в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР