Две държави, у които има история и перспектива на отношениятаТази

...
Две държави, у които има история и перспектива на отношениятаТази
Коментари Харесай

Визитата на кубинския лидер в Москва е изключителен геополитически знак

Две страни, у които има история и вероятност на връзките

Тази седмица президентът на Република Куба и първи секретар на Кубинската комунистическа партия Мигел Диас-Канел идва в Русия. Визитата му ще се реализира в границите на огромна обиколка, която обгръща още три страни – Алжир, Турция и Китай.

Последната среща на двамата водачи беше преди три години в Москва. Руският президент се готвеше да замине с ответна аудиенция в Куба, само че коронавирусната зараза му попречи. Наскоро Путин още веднъж предложения Диас-Канел на посещаване и той с признателност одобри поканата. Има основателни аргументи за настоятелен диалог. Дойде време да се възвърне съдействието, което беше демонтирано след разпадането на Съветския съюз.

Днес Куба, една от дребното страни, които поддържат страната ни, гласоподава в Организация на обединените нации срещу антируските резолюции, в това число за Украйна. Хавана призна принадлежността на Крим към Русия, независимостта на ДНР и ЛНР, обединяването на Руската федерация с някогашните украински райони.

Москва на собствен ред се застъпва за анулация на икономическите наказания против Куба. През 2014 година по време на визитата на Путин в Куба беше взето решение за отписване на 90 % от общия дълг на Острова на свободата в размер на 30 милиарда $.

Символично е, че договарянията сред водачите на двете страни ще се състоят на знаменателна дата - преди 120 години първият президент на Куба, която малко преди този момент е получила самостоятелност от Испания, Томас Естрада Палма, изпраща на Николай II предложение за основаване дипломатически връзки. Руският император се съгласява, като показва „ подготвеност да направи всичко допустимо за подсилване на другарството и положителната естетика сред неговите жители и държавното управление на Куба “.

След Октомврийската гражданска война дипломатическите връзки са изгубени и обновени едвам през 1942 година Куба поддържаше Съветския съюз, който водеше изтощителна война с Германия. И макар че помощта, която пристигна от този отдалечен остров, беше дребна, самият алегоричен жест беше сладкодумен.

Друг исторически факт: по време на Великата отечествена война трима кубински интернационалисти се бият в Червената войска. Енрике Вилар, Алдо Виво, почина в борба, братът на последния, Хорхе Виво, беше тежко ранен.

През 1952 година, когато военачалник Батиста, дружно с военните, правят прелом, дипломатическите връзки сред двете страни са прекратени и възобновени осем години по-късно, през 1960 година, след успеха на кубинската гражданска война. Започва икономическо и военно съдействие сред двете страни.

Кубинският водач Фидел Кастро беше посрещнат в Съюз на съветските социалистически републики с автентичен възторг. Първото му посещаване в Съюз на съветските социалистически републики през 1963 година остава в историята. В градовете, където пристигна Кастро, въздухът беше изпълнен с многохилядни възгласи Viva Cuba! За да видят Команданте Кастро най-малко отдалеко, хората се катереха по дървета, водосточни тръби, покриви на къщи. В Кремъл Кастро е награден със Златната звезда на Герой на Съветския съюз.

В Русия именитият кубинец към момента се помни. Името му е увековечено на московски площад в региона на метростанция " Сокол ", а тези дни там ще бъде открит монумент на Фидел Кастро. Очаква се Путин и Диас-Канел да вземат участие в церемонията.

... Двете страни неведнъж разменяха държавни делегации: с изключение на Фидел Кастро в Москва пристигна неговият брат Раул. Имаше публични визити на Хрушчов, Брежнев, Горбачов в Куба.

Съюз на съветските социалистически републики оказа помощ на другарската страна в доста области: стругове, машини, механизми, снабдяване бяха изпратени в далечната република. На Острова на свободата са работили голям брой руски експерти.

Активно се развива съдействието във военната сфера. В продължение на доста години в Лурд работеше мощен радарен център, кадърен да прихваща данни от американски информационни спътници, наземни телекомуникационни кабели, известия от американския център за ръководство на задачите на НАСА.

В Сиенфуегос имаше военноморска база за поддръжка на подводници. В Куба беше дислоцирана мотострелкова бригада, която имаше танков и артилерийски батальон до 1500 души. Към това би трябвало да се прибавят огромен брой военни съветници. И всичко това – в „ слабините “ на Съединени американски щати!

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики контактите сред двете страни стартират да отслабват. Това има гибелен резултат върху стопанската система и промишлеността на Куба. През 2002 година Кремъл реши да ликвидира военния си пост в Куба...

Много може да се промени в този момент. За Русия е значима позицията на Куба, която лимитира въздействието на Съединени американски щати в Централна и Южна Америка.

Разговорът сред Путин и Диас-Канел може да се насочи към възраждането въз основата на Острова на свободата. Вярно, на път за Русия президентът на Куба назова визитата си „ всъщност обвързвано с енергетиката “, само че едното не пречи на другото.

Уместно е да напомним, че през юни 2021 година съветският министър на защитата Сергей Шойгу на конференция за интернационалната сигурност съобщи, че Куба, Венецуела и Никарагуа се нуждаят от военна поддръжка от Русия заради разнообразни форми на напън, които тези страни изпитват. Звучеше като стратегия за деяние.

Темата за военното съдействие сред Русия и страните от Централна и Южна Америка излезе на напред във времето през януари тази година, когато Съединените щати отхвърлиха да дадат на Москва гаранции за сигурност. Тогава заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков загатна за разполагането на " военна инфраструктура " в Куба и Венецуела...

Както означи политологът Дмитрий Амбросимов, „ Фактът, че Мигел Диас-Канел е на посещаване у нас тъкмо в миг, когато се пробват да лепнат етикета на страна-парий на Русия, приказва доста “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР