Две бани, една съдба. Доскоро само с това кратко изречение

...
Две бани, една съдба. Доскоро само с това кратко изречение
Коментари Харесай

Баните в Овча Купел и Банкя - две красавици, различни съдби

Две бани, една орис. Доскоро единствено с това малко изречение можеше да се опише бедственото положение на баните в Овча купел и Банкя, едни поувехнали хубавици, които чакаха вълшебните принцове, с цел да се разсънят от съня на безхаберието и незаконната немарливост и да се възродят с още по-силен искра. За банята в Банкя битието й на пленница на руини и давност към този момент е в предишното, само че кошмарът за хубавицата на Овча Купел продължава. 



Банята в Овча Купел: една поувехнала хубавица

В края на 80-те години банята в Овча купел е затворена за реституция, като до 2017 година постройката е благосъстоятелност на Министерството на здравеопазването След зародил огромен пожар собствеността е конфискувана и  трансферирана безплатно на Столична община  с решение на Министерския съвет. Целта на това обилно прекачване е била незабавното започване на реставрационна активност, която, както знаете, не се случва и до през днешния ден. През 2019 е оповестена социална поръчка за реорганизация на постройката, като финансирането трябваше да бъде обезпечено пo Oпepaтивнa пpoгpaмa " Hayĸa и oбpaзoвaниe зa интeлигeнтeн pacтeж ", като срокът изтича още през лятото на 2019 година, а от този момент до края на март 2020 година няма никаква информация.



Според проверяващия уебсайт " Биволъ " постройката е към този момент под опеката на Регионалния исторически музей на София, който понастоящем се намира в постройката на Централната минерална баня. Оказва се, че публичната поръчка за реорганизация на минералната баня в Овча купел е била прекъсната, откакто Националният институт за недвижимо културно завещание е изпратил мнение до общината, че проектът не е съгласуван с историческата стойност на постройката. А на нас ни остава да се надяваме, че Регионалния исторически музей ще направи нужното, с цел да бъде избавена една от хубавиците на Царска България. 

Благодарение на фейсбук страницата  Минерална баня " Овча Купел " и фотосите на Милва Цветкова можем да придобием визия за отчайващото състояние на банята – избити прозорци, рушащи се стени, изпочупени стълбища. 

И не би трябвало да подценяваме нито историята и предишното ѝ, нито вероятностите ѝ за бъдеше. Минералната баня в Овча купел е издигната през 1933 година от известния български проектант Георги Овчаров. Величествената ѝ архитектура отразява както духа, по този начин и достолепието на Царска България. Само няколко години след построяването ѝ наоколо до лечебния извор е построена и Националната профилирана болница за физикална терапия и физиотерапия.

Банята в Банкя: една преобразена красавица

Минералната баня в Банкя е възобновена в цялостния си искра, като ще чака първите си гости още през есента. Банята е затворена от 2001 година до 2017 година, защото беше в трагично положение. Беше оставена да се саморазрушава, сходно на нейната посестрима в Овча Купел, а мисията по спасяването ѝ изглеждаше съвсем невъзможна. Често следих по какъв начин към нея пристъпват минувачите и с горест съзерцават отминалата ѝ хубост. В края на 2017 година " Консорциоум Банкя 2020 " завоюва състезанието на Столична община за реставрацията ѝ на стойност съвсем 8 милиона лв., а по всичко проличава, че балнеолечебницата живее втори живот след ремонтните дейности. 



Cтpoeжът нa Гoлямaтa бaня зaпoчвa 1907 година и зaвъpшвa 1910 година Oткpитa e тъpжecтвeнo нa 24 мaй 1911 година, като е пocтpoeнa пo плaнoвe нa проектант Карл Xoxeдep oт Mюнxeн пoд вещото pъкoвoдcтвo нa apxитeкт H. Heшeв и пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Хохедер по това време е формален строител на Мюнхен, издигнал голям брой здания в жанр art nouveau и е един от архитектите, оформили класическия аспект на баварската столица. Банята през годините трансформира Банкя в обичано място за отмора, спа процедури и разходки, употребявано от елита на София и височайши посетители. В минералната баня има съвременен СПА център, зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури. Готов е огромният басейн с изцяло възобновен купол, а по края на салона са непокътнати тогавашните дребни корита от мрамор с месингови чучури. А над тях е емблемата на банята – отворена мида. 

Да не забравяме, че още доста места чакат реда си – едно от тях е банята в Горна баня, която също е монумент на културата. Да бъде баня! 

 
Борбата за същинска детска болница продължава
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР