Двайсетте обекта от национално значение са оборудвани с пожароизвестителна техника

...
Двайсетте обекта от национално значение са оборудвани с пожароизвестителна техника
Коментари Харесай

Засилени противопожарни мерки в архитектурните къщи в Пловдив

Двайсетте обекта от национално значение са оборудвани с пожароизвестителна техника от най-голям клас, а всеки месец експерти ревизират редовността й във всяка една постройка. Заради културното им значение обаче нито една от тях не разполага с водоразпръсквачи, които биха предотвратили или забавили разпространяването на вероятно огнено злополучие.


Старинните архитектурни къщи на Пловдив са построени напълно от дървен материал. Затова вниманието на експертите към опазването им от пожари е засилено. Особено след случая в катедралата " Нотр Дам ".
Гергана Костадинова - заместник-директор на Старинен Пловдив: Всяка една от къщите, които общинският институт стопанисва, е снабдена с няколко пожарогасители, със специфична система, която е доста скъпа, защото приказваме за монументи на културата.
Системата е обвързвана с охранителна компания. Така с изключение на защита на културните обекти, те наблюдават и за пораждане на пожари. Стриктно се ревизира редовността на електроуредите, макар че след края на работния ден зареждането се изключва централно.
Стоянка Белянова - строителен инженер: Сключваме контракти с компании, които идват и ни ревизират отбраната на всички контакти, на уредите, на електрическите табла, заземяването по какъв начин е и това се прави всяка година, профилактика се прави от профилирана компания.Георги Чолаков - отговорник „ Пожарна сигурност " в ОИ „ Старинен Пловдив ": Надлежен списък имаме на всички електроуреди, бойлери, ел. нагреватели.
Заради запазване на културното завещание обаче не е разрешено в къщите да има водоразпръсквачи.

Стоянка Белянова - строителен инженер: По принцип не са желателни при нас, тъй като имаме експонати, които могат да се повредят. Имаме картини. Имаме други неща, тъй като може да се включи някой път по простъпка.

За сметка на това инсталираните на тавана сензори се включват и при най-малкото количество засечен пушек.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР